Путин става недосегаем с нов закон

13:50, 23 дек 20 / Свят 25 1096 Ирина Иванова
Снимка: БГНЕС

След шокиращите разкрития на "Белингкат" и руският опозиционер Алексей Навални за неговото отравяне, днес държавният глава Владимир Путин подписа закон, с който президентите на страната се освобождават пожизнено от съдебно преследване. Това означава, че те няма да бъдат задържани, арестувани, разпитвани или обискирани. Защитата им включва както нарушения докато са били на президентската длъжност, така и от преди това, предаде РИА Новости. 

Русия гарантира на Путин пожизнен имунитет

Според конституционните промени бивши президенти на страната ще могат да стават пожизнени сенатори, след като напуснат поста си. Това стана възможно след като по-рано тази година бяха извършени важни конституционни промени, инициирани от самия Путин, които внасят съществени изменения в политическата система на Руската федерация. Едно от тях ще позволи на Путин да се кандидатира за още два 6-годишни президентски мандата, ако пожелае. Това означава, че той ще може да управлява до 2036г. 

При предишното положение след изтичането на сегашния му мандат през 2024 г. той трябваше да напусне Кремъл. 

Пожизнен имунитет за президентите в Русия

Според влезлия в сила днес закон президентът ще може лично да назначава до 30 сенатори в Съвета на федерацията, от които не повече от седем - пожизнено, а останалите - с 6-годишен мандат (единствените живи президенти на Русия към момента са Владимир Путин и Дмитрий Медведев - бел. ред), съобщава "Дневник". Бившият президент също може да стане пожизнен сенатор след оттеглянето си при изтичането на мандата му или предсрочно, ако сам пожелае.

Тези законови промени връщат Русия отново към авторитаризма и окончателно легализират диктатурата на Путин. Дали ще продължи ограничаването на основните човешки и политически права, предстои да разберем в близкото бъдеще.....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!