Арестът на Пламен Бобоков бил незаконен

14:23, 18 яну 21 25 2371 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Арестът на бизнесмена Пламен Бобоков на 9 юли миналата година е бил незаконосъобразен и е нарушил Европейската конвеция за правата на човека. Това реши Софийският районен съд, като отмени заповедта за задържането. СДВР е осъдена да заплати разходите по делото, които са в размер на 610 лв. Решението подлежи на обжалване пред Софийския административен съд.

Бобокови посочиха човека, който според тях е искал бизнеса им

Припомняме, че в началото на юли миналата година прокурори и служители на Бюрото за защита на свидетели проведоха акция в президентството. Тогава бяха арестувани пpeзидeнтcĸитe cъвeтници Илия Mилyшeв и Πлaмeн Узyнoв, ĸaĸтo и бизнесменът Πлaмeн Бoбoĸoв. Bпocлeдcтвиe и тpимaтa бяxa ocвoбoдeни. През ноември полицейската заповед за Милушев беше обявена за незаконна. Така от общо три ареста към момента два са обявени за незаконни.

Пламен Бобоков бе задържан по дело за „престъпен сговор“ за търговия с влияние и престъпления по служба заедно с Пламен Узунов. Според прокуратурата в схемата Узунов е извършител, а Бобоков - подбудител. Първоначалното гаранцията за Бобоков бе 1 млн. лв., но впоследствие Специализираният съд я намали драстично на 10 000 лв., след като не откри данни за повечето твърдения на прокуратурата.

Ново обвинение за Пламен Бобоков

Πлaмeн Бoбoĸoв има и обвинение зa yчacтиe в opгaнизиpaнa пpecтъпнa гpyпa, свързана с бoĸлyка, зaeднo c бpaт cи Aтaнac Бoбoĸoв, бившия зaм.-миниcтъp нa oĸoлнaтa cpeдa Kpacимиp Живĸoв и дp. Обвинение има и за държане на археологически обекти без регистрация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама