Ново обвинение за Пламен Бобоков

17:11, 30 ное 20 25 2596 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Окръжната прокуратура в Русе повдигна ново обвинение на бизнесмена Пламен Бобоков – за държане без регистрация на археологически обекти. Така обвиненията срещу него стават общо три. До момента той е разследван за търговия с влияние и нерегламентирани отпадъци.

 От държавното обвинение съобщиха, че в дома на Бобоков са открити 50 археологически обекта - 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо.

Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден до 6 години затвор и глоба от 3000 до 15000 лева. Съдът може да конфискува до половината от имуществото на обвиняемия в полза на държавата.

На бизнесмена е наложена мярка за неотклонение „Подписка“. 

Новината за третото обвинение идва броени часове след интервю на Атанас и Пламен Бобокови, в което те заявиха, че депутатът Делян Пеевски иска да завземе бизнеса им. От прокуратурата обаче уточняват, че Пламен Бобоков е привлечен като обвиняем още на 9 ноември, а на следващия ден е призован на 23 ноември да се яви за предявяване на обвинение. Тъй като авдокатът му е бил поставен под карантина, предявяването е било отложено за днешния ден. 

Снимка: Стопкадър bTV

Бобокови участват в управлението над 20 фирми. Основният им бизнес е свързан с автомобилни масла и акумулатори. Двамата са сред най-богатите българи… до месеца май тази година, когато двамата са арестувани по обвинения за незаконен внос на опасен боклук. Пламен Бобоков излиза на свобода срещу гаранция от 1 млн. лв., малко след това обаче е обвинен в търговия с влияние, като в хода на разследването са намесени имената на президента Румен Радев, неговата съпруга и съветниците му, премиера Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Само преди дни Атанас Бобоков бе пуснат под гаранция срещу рекордната сума от 2 млн. лв.

Освен бизнеса прокуратурата започна проверка и на колекцията от антични предмети на Бобокови, която е изложена притежавания от тях Нумизматичен музей в Русе. В началото на юни държавното обвинение обяви, че обект на проверка са произходът и начините на придобиване на предметите, както и тяхното идентифициране и регистриране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама