Крайбрежието на Далмация в Хърватия е известно със своите зашеметяващи пейзажи, красиви плажове и девствени морета. Но знаехте ли, че тук се намира и първата в света подводна винарна?
Покрай полуостров Пелешац, недалеч от Дубровник, се намира малкото село Драче. Тук се намира първата и единствена в света подводна винарна, сгушена в корабокруширал кораб под дъното на Адриатика. Туристите са поканени да се гмуркат до избата и да изследват този уникален подход към производството на вино, разказват Евронюз и БГНЕС.
Полуостров Пелешац е известен със своите изискани лозя, които произвеждат световноизвестни сортове вино, между които Дингач - „кралят на хърватското вино“. Но през 2011 г. винарска изба „Едиво“ предприема различен подход към отлежаването на виното: потапя го под морето.
Винарската изба е първата в света, която има лиценз за отлежаване на вино под морето. Освен това е единствената с патент за продажба на вино в амфора - древен тип съдове, традиционно изработени от керамика. Иноваторите зад изба „Едиво“ казват, че отлежаването на виното по този начин дарява с уникален вкус и история техните продукти.
„Стигнахме до идеята да правим подводно вино, защото обичаме гмуркането и всичко, свързано с морето“, казва Нивес Роман, мениджър във винарна "Едиво".
#redwine #premiumine #wine #winelover #winetasting #wineoclock #winetime #croatianwine #underseawine pic.twitter.com/cVo0OPr8cn
— Edivo wines (@EdivoWines) June 9, 2020
Начало със създаването на „Морска мистерия“
Първата бутилка вино, която била потопена успешно в морето, започва своето пътуване в края на 2013 г. Първоначално екипът изпробва няколко места около полуострова и мястото, което е избрал, е идеално, тъй като температурата на морето се поддържа на 15 градуса по Целзий през цялата година. Стабилната температура е ключова за производството на вино. Те решили да нарекат уникалното си творение „Navis Mysterium“, което означава „Морска мистерия“.
#amphorawine #underseawine #wine #winery #adriaticsea #edivo #Dubrovnik pic.twitter.com/uogOn5wKIV
— Edivo wines (@EdivoWines) June 27, 2020
Как се прави виното?
Виното се прави от местно отглеждано грозде. То отлежава в бъчва една година, преди да бъде потопено на дълбочина между 18-25 метра, където зрее още две години. През това време виното се запечатва в теракотена амфора или бутилка за вино. То не вижда бял свят, докато не се отвори и не се налее в чаша.
„Всяка амфора е ръчно изработен продукт, като трябва да премине 14-дневна процедура за обработка и почистване, след като бъде извадена от водата“, обяснява Роман. „Коралите, морските черупки и водорасли стават част от дизайна на опаковката. Затова всяка амфора или всяка бутилка се превръщат в уникален скулптурен шедьовър - перфектен сувенир с подписа на Адриатическо море.“
Водолазният екип на компанията наблюдава винарната на всеки 14 дни, като междувременно отвежда туристи там. След обстойна обиколка на избата, гостите могат да изплуват на повърхността и да се насладят на автентично истрийско ястие (Истрия е полуостров в Адриатическо море в Северозападна Хърватия) в допълнение към виното си.
Добави коментар