На 20 метра под морето: Първата в света подводна винарна

20:00, 17 яну 21 / Любопитно 25 3640 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Крайбрежието на Далмация в Хърватия е известно със своите зашеметяващи пейзажи, красиви плажове и девствени морета. Но знаехте ли, че тук се намира и първата в света подводна винарна?

Покрай полуостров Пелешац, недалеч от Дубровник, се намира малкото село Драче. Тук се намира първата и единствена в света подводна винарна, сгушена в корабокруширал кораб под дъното на Адриатика. Туристите са поканени да се гмуркат до избата и да изследват този уникален подход към производството на вино, разказват Евронюз и БГНЕС.

Полуостров Пелешац е известен със своите изискани лозя, които произвеждат световноизвестни сортове вино, между които Дингач - „кралят на хърватското вино“. Но през 2011 г. винарска изба „Едиво“ предприема различен подход към отлежаването на виното: потапя го под морето.

Винарската изба е първата в света, която има лиценз за отлежаване на вино под морето. Освен това е единствената с патент за продажба на вино в амфора - древен тип съдове, традиционно изработени от керамика. Иноваторите зад изба „Едиво“ казват, че отлежаването на виното по този начин дарява с уникален вкус и история техните продукти.

„Стигнахме до идеята да правим подводно вино, защото обичаме гмуркането и всичко, свързано с морето“, казва Нивес Роман, мениджър във винарна "Едиво".

Начало със създаването на „Морска мистерия“

Първата бутилка вино, която била потопена успешно в морето, започва своето пътуване в края на 2013 г. Първоначално екипът изпробва няколко места около полуострова и мястото, което е избрал, е идеално, тъй като температурата на морето се поддържа на 15 градуса по Целзий през цялата година. Стабилната температура е ключова за производството на вино. Те решили да нарекат уникалното си творение „Navis Mysterium“, което означава „Морска мистерия“.

Как се прави виното?

Виното се прави от местно отглеждано грозде. То отлежава в бъчва една година, преди да бъде потопено на дълбочина между 18-25 метра, където зрее още две години. През това време виното се запечатва в теракотена амфора или бутилка за вино. То не вижда бял свят, докато не се отвори и не се налее в чаша.

„Всяка амфора е ръчно изработен продукт, като трябва да премине 14-дневна процедура за обработка и почистване, след като бъде извадена от водата“, обяснява Роман. „Коралите, морските черупки и водорасли стават част от дизайна на опаковката. Затова всяка амфора или всяка бутилка се превръщат в уникален скулптурен шедьовър - перфектен сувенир с подписа на Адриатическо море.“

Водолазният екип на компанията наблюдава винарната на всеки 14 дни, като междувременно отвежда туристи там. След обстойна обиколка на избата, гостите могат да изплуват на повърхността и да се насладят на автентично истрийско ястие (Истрия е полуостров в Адриатическо море в Северозападна Хърватия) в допълнение към виното си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама