10 непалци направиха историческото зимно изкачване на К2

16:54, 16 яну 21 / Любопитно 25 2436 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

10-членен екип, съставен само от непалски планински водачи, направи първото в историята на алпинизма зимно изкачване на един от най-страховитите върхове в света - втория по височина К2 (8611 м) в планинската верига Каракорум. Това стана днес следобед местно време и по този начин Чогори "позволи" най-после човек да стъпи на него при зимни условия.

Това бе единственият от всички 14 осемхилядника в света, на който не бе стъпвал човешки крак през зимата. К2 е вторият най-опасен за изкачване връх при нормални условия, като 29% от опитите са завършвали със смърт. Водачите на 10-членната група непалци изчакаха останалите от екипа на около 50 метра от най-горната точка, за да могат всички да достигнат заедно до 8611 м. А след това всички отидоха до върха и изпяха заедно непалския национален химн, пише "Сега".

Екипът, направил историческото постижение в алпинизма, бе съставен от Мингма Джи, Дава Тенцинг, Килу Шерпа, Нирмал Пурджа, Монгма Гябу Шерпа, Дава Темба Шерпа, Пемчири Шерпа, Гелдже Шерпа, Мингма Тендзи Шерпа и Сона Шерпа.

Всички те са наети от фирмата за организиране на височинни експедиции Seven Summit Treks, за да помагат на желаещите 26 ентусиасти от 15 националности, които искат да станат сред първите, стъпили на К2 през зимата. В тази експедиция е и българинът Атанас Скатов, който ще опита да осъществи своето 12-о изкачване на 8-хилядник, а К2 да е неговият 11-и връх над 8000 м.

Местните водачи и шерпи бяха изпратени напред, за да проправят маршрута за 26-те алпинисти, които са си платили на фирмата, а също така и да фиксират осигурителните въжета по трасето. Десетима от тях обаче решиха именно те да направят първото в историята зимно изкачване на К2, като се възползваха от временното утихване на силния вятър, който достигаше до над 80 км/ч. Финалният щурм от Лагер 4 им отне няколко часа повече от очакваното и слизането обратно започна при почти пълно стъмняване.

В момента фокусът на вниманието е именно слизането по обратния път на десетимата непалци, които, като минимум, трябва да достигнат обратно до опънатите от тях палатки на Лагер 4, който е разположен на 7600 м.

ПЪРВИ СМЪРТЕН СЛУЧАЙ

Успехът на непалските водачи обаче бе помрачен от първия смъртен случай в интернационалната експедиция към К2. За това съобщи Атанас Скатов във Facebook. При ротациите за аклиматизация между лагерите е загинал испански алпинист. Самият Скатов разказа за инцидента и добави, че не е на себе си и дори не знае как ще продължи тази експедиция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама