Армин Лашет е новият лидер на ХДС

12:43, 16 яну 21 / Свят 25 2378 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Съюзникът на Меркел Армин Лашет беше избран за ръководител на партията ХДС на Германия, съобщи официален представител, цитиран от АФП и БГНЕС.

За първи път в историята на ХДС делегатите гласуваха напълно цифрово.

За поста председател на ХДС претендираха бившият политик, а след това корпоративен адвокат, 65-годишният Фридрих Мерц, премиерът на Северен Рейн-Вестфалия, 59-годишният Армин Лашет и шефът на комисията по външните работи на Бундестага, 55-годишният Норберт Рьотген.

Снимка: БГНЕС

На първия тур от вота никой от кандидатите не можа да получи необходимото абсолютно мнозинство от гласовете. Рьотген беше елиминиран, Мерц и Лашет трябваше да отидат на балотажа. Бяха подадени 991 гласа, съобщи „Шпигел“.

Според генералния секретар на ХДС Паул Зиемяк при избора за балотаж са подадени 991 гласа. Лашет получи 521 гласа, а 466 делегати гласуваха за Мерц. Четирима се въздържаха. Очакванията са, че 59-годишният Лашет може да е кандидатът на консерваторите за канцлер на изборите тази есен и да наследи Ангела Меркел на поста.

Партията не е моноспектакъл, а мозъчен тръст

Преди самото гласуване Армин Лашет подчерта своя опит като ръководител на правителство в речта си пред конгреса. Той отдаде дължимото на заслугите на канцлера Ангела Меркел. Репутацията на канцлера може да бъде обобщена с една дума: доверие.

ХДС няма да бъде избран поради достойнствата на миналото. Лашет се застъпи за „десетилетие на модернизация“. ХДС трябва отново да се превърне в „мозъчен тръст“. Партията не е „моноспектакъл“. Лашет иска да ръководи партията като „капитан на отбора“.

До избора на нов лидер се стигна, след като преди почти година настоящата лидерка на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер изненадващо обяви, че се оттегля от поста си и се отказва и от кандидатурата си за канцлер на следващите избори. Тя остава обаче министър на отбраната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама