Талибаните се отказват от многоженството - излизало скъпо и им носело лоша слава

20:05, 15 яну 21 / Любопитно 25 2604 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Лидерът на талибаните е издал указ, с който призовава ръководството и командирите на организацията да не си вземат много жени, тъй като това дава повод на "враговете" да ги критикуват, а и излиза скъпо, разказва ВВС, цитирана от „Дневник“.

Източници на BBC сред талибаните обясняват, че заради тази практика все повече командири набират средства, с които (съгласно обичаите на много пущунски племена в Афганистан и Пакистан) да се плати на семейството на жената, за да получи кандидат-младоженецът ръката ѝ. Има сведения за платени суми, достигащи до 100 хил. долара, заделени или от средствата на движението, или по съмнителен начин.

Многоженството е законно в Афганистан, Пакистан и някои други държави с предимно мюсюлманско население. Ислямът позволява на мъжете до четири съпруги (стига да могат да се грижат за тях и стига да имат сериозни основания - например да нямат деца от последната съпруга).

Всъщност повечето високопоставени представители на организацията вече имат повече от една жена и мярката няма да се прилага "със задна дата". Потърсен от ВВС с въпрос кои са лидерите с много жени, един от представителите им отговаря: "А кой няма?"

Моментът обаче е политически деликатен за талибаните, тъй като групировката води преговори с правителството. Източниците на ВВС обясняват, че за талибаните са притеснителни обвиненията в корупция срещу техни членове, които се опитват да наберат средства, за издържат големи (или множество) домакинства.

В указа, подписан от лидера Молла Хибатулла, не се забранява полигамията - взимането на втора, трета или четвърта жена е възможно, но сериозните разходи за брака може да навлекат критики на талибаните. "Ако цялото ръководство и командирите избягват полигамията, няма да им се налага да се забъркват в корупционни и незаконин практики", се казва в документа.

Има и изключения - който няма деца, няма мъжки наследник от предишен брак или се жени за вдовица (или е достатъчно богат), получава подкрепа за последващ брак. Нужно е обаче да се поиска разрешение от висшестоящ, преди да се прави каквато и да било подготовка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама