Докарахме я до Вазовите „Чичовци“

10:51, 15 яну 21 / Политика 25 1102 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Вчера президентът Радев обяви датата четвърти април за провеждане на редовни парламентарни избори. Само че не е така. На четвърти април няма да се проведат редовни парламентарни, а първични избори за президент. Нещо като генерална репетиция за стола на държавния глава. Това написа във Facebook поетът Николай Милчев.

„В България и в света всичко е лично, включително и изборите. Колкото повече ни казват „нищо лично“, толкова повече е лично и нищо друго.

Вече пет години първите мъже в държавата си мерят мускулите, мерят си морала, честта и влиянието. И бабаитлъка, и ината си мерят.

Изборите ще са на 4 април

Нашият политически живот често се изчерпва с реплики и дуплики на двамата генерали – единият сухоземен, другият – въздушен. Ще го кажа ясно – аз съм на страната на Радев, убеден съм, че той е правият. Но понякога кавгите ми идват в повече.

Изборите на четвърти април ще завършат със стратегическо реми. ГЕРБ няма да може да направи нищо повече, а опозицията няма да знае къде точно се намира и какво се е случило.

Като споменавам ГЕРБ, имам предвид Бойко Борисов. На него му е ясно, че повече клипчета от джипката няма да има, че пачките и кюлчетата ще отънеят, че най-близките му ще започнат да го ръфат. Затова четвърти април за Вожда от Банкя е само временна спирка, място за прегрупиране на сили, средства и въоръжение. Неговата Обетована земя е Президентството – нищо друго.

Казах, че на Бойко Борисов му е ясно какво ще стане, и изтръпнах. Изтръпнах, защото на него вече може и нищо да не му е ясно, да не дава Господ.

ГЕРБ против предложенията на президента за изборни промени

За опозицията четвърти април ще се състои само за кратко. Дори да състави правителство, то едва ли ще издържи повече от няколко месеца, защото опозицията е разединена, темите ѝ са дребни, а лидерите ѝ – себични и често фиксирани. И защото нейният звезден час отмина – приключи в края на септември 2020 година.

Сега не опозицията води предизборна кампания, а Румен Радев – неговите избори наистина сега започват.

А до четвърти април едва ли ще чуем смислени дебати. Ще чуваме за технологии на избори, но не дебати. И като ще почне да се лее една грижа за здравето и живота ни от екрана, че място няма да можем да си намерим. На това аз му казвам вятър и мъгла.

Изборите на четвърти април наистина са важни, изключително важни, но страхът, манипулациите и мъглите са много големи. И човек се изгубва в тях, защото се страхува лично.

В най-хубавата повест на Вазов – „Чичовци“, две фамилии – Варлаамови и Селямсъзови, воюват помежду си. Воюват с вражди, завещани от бащите им. И булките на тези фамилии също се карат и се кълнат през дуварите и от чардаците, докато слънцето залезе и времето изтече.

Не казвам, че и сега е същото. Само споменавам тази повест, ако някой иска, да си я препрочете.

Докарахме я до Вазовите „Чичовци“. И до четвърти април ще я докараме“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама