ГЕРБ предлага Кирил Вълчев за генерален директор на БТА

11:10, 15 яну 21 25 1903 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Ден преди да изтече крайният срок за внасяне на кандидатури за нов генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА) от ГЕРБ предложиха за поста журналиста Кирил Вълчев. До момента той е единствената кандидатура.

Постът на генералния директор остана вакантен, след като наскоро внезапно почина досегашният шеф на агенцията Максим Минчев.

Водещият на предаването „Седмицата“ по Дарик радио вече получи подкрепата на синдикатите в БТА, и.д. генерален директор на агенцията, както и синдикатите в БНТ.

Синдикатите в БТА предлагат водещия Кирил Вълчев за директор

Вълчев сега е адвокат на агенцията, но в миналото е бил репортер в редакция „Информация за чужбина“ на информационната агенция. Автор е на промените в Закона за БТА от 2011 г.

Като мотив за предложението си от ГЕРБ посочват „доказаните професионални качества и безспорният обществен авторитет“.

„Убедени сме, че Кирил Вълчев като човек, който отлично познава БТА и досега е работил за нея, ще продължи проектите на Максим Минчев и ще допринесе за развитието на националната информационна агенция. Познаваме го като независим, обективен и добросъвестен, които са основните принципи, на които се основава БТА. Смятаме, че съчетанието на познания и опит в областта на медиите и правото, ще допринесат за доброто управление на БТА, както и за пълноценното информационно осигуряване на България“, пишат вносителите, сред които са шефът парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов, Евгени Будинов, Калин Вельов и др.

Кой е Кирил Вълчев?

Кирил Вълчев е роден на 24 май 1973 г. в София.

През 1992 г. завършва с отличен успех Националната гимназия за древни езици и култура „Константин-Кирил Философ“, а през 1998 г. завършва също с отличен успех Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Право“, степен магистър. Завършва професионален курс по радио-мениджмънт в „Дойче Веле“ в Кьолн, Германия през 1995 г., бил е стипендиант в Програмата за европейски лидери на „Джърман Маршъл Фонд“ в САЩ през 2000 г., а през 2003 г. е на стаж в Българската секция на BBC в Лондон, Великобритания.

Притежава езикови умения по английски, руски, латински, старогръцки и старобългарски.

Кирил Вълчев е секретар на Съюза на българските национални електронни медии, в която членове са БТА,БНТ, БНР, bTV, Нова телевизия, Дарик радио.

Като адвокат той работи в областта на медиите и интелектуалната собственост. Автор е на публикации в областта на конституционното и търговско право. Правен консултант на БТА и Дарик радио.

Носител е на редица отличия и награди в областта на медиите.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:46, 15 яну 21

С какво всъщност се занимава сега БТА? Преди беше нещо като официален говорител на властта, сега вече не е. Преди следеше новините в цял свят и властта подбираше от тях удобните за нея, които българските медии препечатваха. Сега всеки може сам директно да си следи всичко по света. Тогава за какво ни е БТА?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама