Имаме дата: Първите политически коментари

19:35, 14 яну 21 / Политика 25 2676 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като президентът Румен Радев обяви утвърдената от него дата за предстоящите избори - 4 април, не закъсняха и реакциите от Централната избирателна комисия (ЦИК), както и от парламентарните и извънпарламентарните политически партии. 

Първи излязоха от ГЕРБ

Минути след изявлението на държавния глава, депутатът Тома Биков и заместник-външният министър Георг Георгиев обявиха, че от партията  приемат датата, но са против предложенията за изборни промени.

ЦИК най-вероятно ще обсъди видеонаблюдението на изборите

Ще се справим с организацията на изборите до 4 април, обяви председателят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. Той подчерта, че видеонаблюдението не трябва да засяга тайната на вота дата, но може да бъде допуснато при определени условия, предаде bTV.

Андреев даде пример с медиите, на които се разрешава да снимат в секциите откриването на изборния ден, както и възможността да се снима отварянето на урните и отчитането на резултатите. Въпросът, по думите му, би следвало да се обсъди от ЦИК и би могло това да стане.

Според него обаче ЦИК не може да изисква актуализация на избирателните списъци, каквото искане отправи президентът Румен Радев. А по повод съмненията за съществуването на "мъртви души" в списъците, което се отразява на избирателната активност и опорочава вота, Андреев посочи, че регистрите на населението се поддържат от общинските администрации, а за да поиска ЦИК актуализация на регистрите, би трябвало да посочи в коя част те не са актуални. 

По думите му е въпрос на политическа воля и преценка на законодателя да се въведе активна регистрация на избирателите.

Снимка: БГНЕС

БСП е готова за датата 4 април 

“БСП е мобилизирана и тръгва към парламентарните избори с цел победа”, заяви зам- председателят на партията Атанас Зафиров, цитиран от БНТ. Той каза, че що се отнася до евентуални промени на Изборния кодекс, партията ще участва активно в дебата.

По думите му БСП винаги е имала ясна и последователна политика относно датата за провеждане на парламентарните избори. Ние сме готови да приемем всяка законосъобразна дата, предложена от президента, заяви Зафиров.

“Нагласите и очакванията в българското общество за промяна са толкова силни, че едва ли каквато и да е дата би променила резултатите от тези избори”, коментира още Зафиров.

Снимка: БГНЕС

ДПС са против избори по време на пандемия

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза, че "най-голямото предизвикателство е да се проведат избори в условия на Covid кризата". Той подчерта, че в близките седмици политиците трябва да свършат много работа.

Карадайъ не коментира датата за провеждане на вота, а от партията няма други коментари към комента. 

Снимка: БГНЕС

ВМРО приема датата на изборите, но не и промени в Изборния кодекс

ВМРО приема датата 4 април 2021 г., определена от президента за ден на изборите за народни представители. Този акт е негово конституционно правомощие, съобщават от пресцентъра на партията. 

Оттам обаче посочват, че няма да приемат опитите за радикална промяна на изборното законодателство, особено в последния момент. 

 “Идеята за гласуване по пощата, както многократно сме заявявали, създава огромна заплаха за изкривяване на изборните резултати под натиска на една чужда държава – Турция. Това би дало възможност на неосманиста Ердоган, който многократно е заявявал сърдечните си претенции към части от българската държава, да организира изпращането на гласове дори от починали преди десетилетия български граждани. Дали от Турция ще дойдат 100-200 или 300 хиляди гласа ще решава само той. За кого – вече разбрахме – новите му стари фаворити ДПС”, обосновават се от партията, като отбелязват, че вмешателството на чужда държава на изборите в България е “изключителна заплаха за националната ни сигурност”.

От ВМРО изразяват надежда предложението на президента за гласуване по пощата да не е обмислен план за формиране на мнозинство ДПС-БСП в следващия мандат. “Още повече, че такива промени на Изборния кодекс трябва да се правят след внимателен анализ и сериозно публично обсъждане, за което няма време”, изтъкват още от партията. 

Снимка: БГНЕС

"Воля" са готови с идеите за предизборна кампания

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки обяви, че е удовлетворен от датата, посочена от държавния глава, и вече има идея как трябва да протече предизборната кампания.

От тук нататък искам да призова всички, които ще участва в следващите избори, в своите предизборни кампании, а и предизборни програми да употребяват по-малко думичката “ще“. Нека да бъде сблъсък не на нови празни обещания, а на отчети – кой какво е свършил през годините“, посочи той, цитиран от БНР.

Снимка: ПП "Републиканци за България"

Републиканци за България застават зад изборните промени

Лидерът на Републиканци за България Цветан Цветанов призова изпълнителната и законодателната власт да се ангажират и да направят необходимите промени, така че да бъде дадена възможност за гласуване на всеки български гражданин.

Външно министерство, към настоящия момент, няма абсолютно никаква готовност за гласуване на над 2 млн. български избиратели в чужбина. Което означава, че правителството и респективно статуквото, има интерес от ниска избирателна активност“, изтъкна той, цитиран от БНР. 

Снимка: БГНЕС

 

И "Демократична България" харесва датата

"Датата 4 април е добра дата за нас, "Демократична България" щеше да е готова и за 28 март. Ние сме във висока степен на готовност за явяване на тези избори, на които искаме да представим програма, с която да очертаем алтернативата на сегашния модел на управление," заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов, съобщиха от пресцентъра на партията. 

Той посочи, че в обръщението към народа днес президентът Румен Радев е изброил голяма част от направените от "Демократична България" предложения във връзка с изборния процес, за които има и законодателни инициативи. 

"Всеки, който днес твърди, че нямало време гласуването по пощата да бъде въведено, което да реши проблема както на съгражданите ни, които могат да бъдат поставени под карантина или на българите в чужбина, трябва да обясни защо не са разгледани законопроектите ни. Те трябва да обяснят защо 2 години бездействаха", заяви Иванов.

Той отново подчерта нуждата от видеонаблюдение в секциите и отбеляза, че платформата на партията му "Ти броиш" е подготвена да стане онлайн хъб, на който всичките тези излъчвания да могат да се виждат и да има централизирано наблюдение на изборите. 

"Съпротивата на ГЕРБ срещу всички тези предложения означава едно просто нещо - че ГЕРБ разчита на твърдото ядро, съставено от държавна администрация и корпоративна клиентела, разчита на ниска избирателна активност, разчита на досегашните изборни трикове, които, както Цветанов призна, те са прилагали, за да се закрепи на власт и на достатъчно силни позиции, за да не понесе последиците от 10-годишното си корупционно управление", посочи съпредседателят на "Демократична България".

Снимка: БГНЕС

„Изправи се.БГ“ също подкрепя 4 април като дата за изборите

„Изправи се.БГ“ одобрява датата 4 април, защото дава отсрочка на институциите да покажат политическа воля за организация на честни и прозрачни избори, заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите, съобщиха от пресцентъра на инициативата.

Според нея в момента са на ход парламентът, правителството и ЦИК, за да организират законовите промени, да обявят здравните правила, които да осигурят честен и безопасен вот, както и да известят кога ще са доставени машините, как ще са транспортирани и къде ще се съхраняват и пазят. 

На ход е и Агенцията за електронно управление, която трябва час по-скоро да представи методиката за сертифициране на машини, а гражданите да имат възможност за самостоятелен независим одит на машините. Очакваме и ГРАО да представи изборни списъци, изчистени от мъртви души, добави тя.

“Гражданският натиск за незабавна оставка и за избори час по-скоро не е спрял. Ние подкрепяме протестите и искането за бързи избори, но седмицата отсрочка се налага заради безгрижието на институциите, които както видяхме при консултациите при президента, са неподготвени за провеждането на честни избори”, посочи още Манолова. 

Снимка: БГНЕС

"Има такъв народ" не вярват ГЕРБ да направят промени в изборното законодателство

Удовлетворение от датата и от идеите на президента за законодателни промени изразиха и от партия "Има такъв народ".

“Да очакваш от ГЕРБ промени в изборното законодателство в посока честност, е едно добро пожелание, което всички знаем, че няма да се сбъдне“, каза Тошо Йорданов, цитиран от БНР. 

Снимка: БГНЕС

От АБВ са против обявената от президента дата

"Датата за провеждане на парламентарните избори провокира три въпроса – на тази дата е католическият и арменският Великден, корпоративният и административният вот остават в ръцете на ГЕРБ и им дават една обиколка напред, времето партиите да стигнат до избирателите си е много малко, както и възможността за провеждане на ефективна информационна кампания сред българите", коментира председателят на ПП АБВ Румен Петков в ефира на "Фокус".

Той добави, че ПП АБВ е в същинската фаза на подготовката си за изборите за народни представители. 4 април обаче е разположен във времето така, че да не позволи да дадем усещане за сигурност на гражданите, от една страна и от друга страна – да дадем възможност те да бъдат мотивирани да излязат да гласуват за политики.

Петков посочи, че избраната дата за парламентарния вот е в интерес на ГЕРБ, той прогнозира, че партията на Борисов отново няма да представи конкретни политики на избирателите и вотът ще премине по обичайния начин – чрез порочни практики и инструменти за манипулация.

„Очаквам брутален натиск от страна на Борисов върху администрацията, върху бизнеса за обезпечаване на корпоративен вот, купен вот. Очаквам тежки избори, които ще бъдат опорочени от ГЕРБ“, каза Румен Петков.

Напишете коментар
Коментари: 5
1 Анонимен 15:22, 15 яну 21

Какво мислят неуправляващите е без значение, при положения, че управляващите не мислят по принцип. Нито за народа, нито за честността на изборите. Даже напротив - те са наясно, че предложенията на Цветанов и поисканото от Президента са точно нещата, които биха обърнали каруцата им на 4 април. И ще направят всичко възможно, да не се съобразят. Но нищо - онзи горе забавя, но не забравя!

2 Stan 16:21, 15 яну 21

При положение, че сме извънредно командвани от вирус, е повече от очевидно, че се налагат промени за изборите. На мен най-много ми харесват предложенията на г-н Цветанов. Защото вълнения и съмнения след вота не са добра идея.

3 Juli 17:20, 15 яну 21

Нито една от партиите в парламента не иска промени. От 10 години са там, защото обещават в кампаниите си, а вече пореден мандат не изпълняват нищо. Кучетата си лаят, статуквото си кюта кротко на наш гръб.

4 Норка 19:09, 15 яну 21

Ние, народа, сме готови да видим сметката на това правителство, защото ни писна и искаме шромяната да започне! Дали на 4 или на друга дата, няма значение!

5 Борил 19:17, 15 яну 21

Промените за изборите са задължителни, има достатъчно време!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама