Българските национални паркове - сред най-добрите в Европа

13:00, 13 яну 21 / Любопитно 25 833 Василена Йорданова
Снимка: CanstockPhoto

България е с по-добри и атрактивни национални паркове от тези на Швейцария, според проучване на експертите от SaveOnEnergy.com/uk за най-високо оценените национални паркове в Европа.

Страната ни е на четвърто място със среден рейтинг 9,64 от 10 в класация, изготвена от „TripAdvisor“, пред Швейцария, която е на пето място със среден рейтинг 9,60.

Снимка: SaveOnEnergy.com/uk 

Държавата с най-високо оценени национални паркове е Украйна, със среден рейтинг на „TripAdvisor“ 9,73 от 10. Националният парк Украйна с най-висок рейтинг е Карпатският национален природен парк, създаден през 1980 г. за защита на ландшафтите на Карпатите. Този парк се намира в Ивано-Франкивска област и обхваща 515,7 km².

Следва я Словения, която предлага само един национален парк, и има средна оценка от 9,72. Той се отличава с изключително красиви пейзажи, което му дава и въпросната средна оценка. Този парк ще ви накара бързо да резервирате полет до Словения след едно кликване в Google. Национален парк „Триглав“ ще ви остави с отворена уста и покрива 4% от словенската територия, като е един от най-големите национални резервати в цяла Европа.

На трето място е Словакия с 9 национални парка и среден рейтинг от 9,69. 

В заемащата четвърто място България екосистемите са изцяло с естествен произход и с голямо разнообразие на растителни и животински видове и местообитания. В България са обособени 3 национални парка с обща площ 193 000 хектара.

Топ 10 завършва Великобритания с 15 национални парка и среден рейтинг от 9,45.

Британският националният парк „Пемброукшир кост“ има най-високата оценка на „Trip Advisor“ - 9,73. Това природно чудо се намира по крайбрежието на Пемброукшир в Западен Уелс и е създадено през 1952 г., пише БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!