Тикет системата в столичния градски транспорт все пак ще тръгне до края на януари

19:20, 12 яну 21 / София 25 2909 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Новата електронна система за таксуване реално ще заработи още в края на януари, а не през май. Това стана ясно от представянето й от директора на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев на извънредно заседание на общинската комисия по транспорт.

„Валидаторите в наземния градски транспорт се предвижда да заработят до края на месеца. Те са монтирани на всяка врата (на превозното средство) и разполагат с QR-четец. Те ще разчитат както картите, издадени при старата система, така и новите пластики“, заяви Дилчев, цитиран от „Дневник“.

Новите валидатори вече работят в метрото - те са 407 броя. Предстои касите на метростанциите да се оборудват с апаратура, чрез която гражданите да могат да плащат и зареждат новите варианти на превозни документи.

Мобилното приложение MPASS, с което ще се купуват карти и билети вече е внедрено в метрото, но засега с него могат да се вземат само еднодневни карти от 4 лева. От средата на февруари чрез него ще се купуват и билети.

Предстои през месец май да се включи в новата тикет система и вариантът за плащане Pay-as-you-go. Това е възможност с кредитна или дебитна безконтактна карта да се доближи до валидатора в превозното средство и пътуването се регистрира в системата, т.е. отчита се плащане от 1.60 лева.

Плащането на пътуването чрез безконтактните банкови карти, така и предвидените от новата тикет система карти и плащане и валидация с мобилен телефон и други интелигентни устройства като часовници, които съдържат платежни инструменти, ще започне презмай, защото се налага всички документи на тикет системата да бъдат сертифицирани от НАП.

Над 100 млн.лева струва тикет системата

Тикет системата трябваше да заработи от началото на януари, но се отложи за май с мотива, че трябва време за включване и на третата метролиния. По тази причина на 11 ноември м.г. е подписан анекс към договора на Столичната община с фирмата-изпълнител на цялата поръчка, която е за близо 100 млн.лева с ДДС. С него общата сума става 102 млн.лева, отбеляза общинският съветник Борис Бонев от "Спаси София".

Анексът е със срок за изпълнение от 4 месеца - до 11 април, и остава още един месец след това за тестване на системата. "Затова тя ще бъде изцяло пусната на 11 май", посочи Дилчев.

Още не е ясно билетът за време ли ще важи, или за разстояние. Основната цел на внедряването на новата система за таксуване е да се приложи справедлив принцип на тарифиране на пътуването - дали билетът да важи за определено време - 30, 40, 60 или 90 минути, без значение колко прекачвания се извършват или да е за определено разстояние. При втория вариант София ще се раздели на зони, като за по-отдалечените цената на билета ще е по-висока.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама