Българската антарктическа експедиция заминава в минимален състав

07:30, 12 яну 21 / Любопитно 25 2317 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

29-ата българска антарктическа експедиция ще отпътува днес от София. Заради сложната международна епидемична обстановка тази година експедицията ни е в минимален състав от шестима души, които са необходими за поддръжката на базата ни „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън.

За ледения континент заминават - Йордан Тодоров (командир на базата), д-р Атанас Пелтеков (лекар), Петър Сапунджиев и Емил Иванов (инженери), както и Николай Николов и Камен Недков (логистици).

Ще се отрази ли COVID-19 на българската програма на Антарктида?

Преди да пристигнат на остров Ливингстън, шестимата ще преминат през строгите профилактични мерки за неразпространение на пандемията в Антарктида, които включват две седмици в пълна изолация в Чилийския град Пунта Аренас в специално определени хотели, и поредица периодични тестове и изследвания, преди да се качат на испанския кораб „Есперидес“, с който ще стигнат до българската база.

Снимка: БГНЕС

За първи път от 29 години ръководителят на полярните ни експедиции и директор на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев няма да замине за Антарктида. Той е преболедувал безсимптомно коронавируса през ноември.

Заразата плъзна и в Антарктида

Експедицията ни ще започне по-късно, но и ще завърши по-късно. „За първи път наши полярници отиват на базата ни през януари, но това не е фатално. Това са предимно логистици и инженери, които трябва да проверят състоянието на базата ни и ако има някакви повреди по постройките заради снеговете и виелиците през месеците, когато тям няма никого, те трябва да бъдат отстранени преди да започне антарктическата зима през март", коментира проф. Пимпирев пред БНР преди членовете на експедицията да отпътуват за Антарктида.

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 TreyfeHah 09:14, 27 яну 21

Присоединяюсь. Это было и со мной. Давайте обсудим этот вопрос.

---
Конечно. Это было и со мной. Давайте обсудим этот вопрос. скачать fifa, скачать фифа а также fifa 15 скачать фифа

2 TreyfeHah 21:37, 30 яну 21

не я таким неувликаюсь

---
Честное слово. скачать fifa, скачать фифа и fifa 15 скачать fifa

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама