Демократите готвят импийчмънт срещу Тръмп

08:30, 11 яну 21 / Свят 25 1768 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Камарата на представителите на американския Конгрес ще разгледа днес резолюция с призив към вицепрезидента Майк Пенс да използва 25-ата поправка в конституцията за отстраняването на президента Доналд Тръмп от власт. След това представителите ще обсъдят и въпроса за импийчмънт на държавния глава заради щурма на Капитолия миналата сряда. Това се съобщава в публикувано писмо на председателя на камарата - демократът Нанси Пелоси, цитирано от БНР. 

Ако вицепрезидентът Майк Пенс и кабинетът не предприемат действия след гласуването, долната камара на Конгреса ще пристъпи към процедура по импийчмънт на президента. Лидерите на републиканците в долната камара на Конгреса дадоха да се разбере, че не подкрепят отстраняването на държавния глава, но междувременно втори сенатор от партията отправи призив към Тръмп да се оттегли.

Междувременно редица компании обявиха, че вече няма да даряват средства за кампании на конгресмените - републиканци, отказали да утвърдят победата на Джо Байдън, който трябва да положи клетва като президент на Съединените щати на 20 януари.

Заради безредиците миналата сряда са заведени най-малко 25 дела за вътрешен тероризъм. При щурма загинаха пет души, сред тях и полицай.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама