Партия АБВ предлага гласуване в два дни

12:40, 10 яну 21 / Политика 25 2025 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

"Алтернатива за Българско Възраждане" (АБВ) предлага парламентарните избори тази година да се проведат в два дни, като подходящи дати за тях да са 15 и 16 май. Предложението бе направено по време на среща на партията с президента Румен Радев, който провежда поредица от консултации с извънпарламентарни партии относно предстоящия вот.

Лидерът на формацията Румен Петков изтъкна като аргумент по-малкото струпване на хора, както в секциите при гласуването, така и при предаване на документите в ЦИК.

Републиканци за България искат ротация на директорите на МВР за изборите

В коментар президентът подчерта, че подобна идея трябва да бъде оформена като конкретни предложения. Според него, ако гласуването се проведе в два дни ще има проблеми при логистиката, съхранението и опазването на бюлетините в нощта между дните на изборния процес. Румен Радев подчерта, че подобно решение ще създаде огромно недоверие в обществото. 

Румен Петков се обяви против задължителната ваксинация на всички членове на избирателни комисии, но според президента това трябва да се направи.

Снимка: БГНЕС

Машинно гласуване

Румен Петков поиска да се предпочетат българските разработки на машините за изборите, а да не се купуват такива, от регистрирана в офшорна зона фирма. Държавният глава пък обвини изпълнителната власт, че е абдикирала от въпроса за гласуването с машини. Той бе категоричен, че само навременната информация на институцията за предприетите мерки по време на вота, ще даде необходимото доверие на хората да се чувстват защитени, а от там и ще помогне за по-добрата избирателна активност.

За предстоящите парламентарни избори ЦИК обяви поръчка за покупка на 9300 машини, като за доставчик беше избрана фирмата "Сиела Норма". Прогнозната стойност на изпълнението е около 36 млн. лв. без ДДС. Машините ще се монтират в секциите, в които има над 300 избиратели, като там ще може да се гласува и с хартиени бюлетини. 

От АБВ също споделят притеснението на другите партии, за това че изборите ще бъдат в особена среда и ГЕРБ може да ги манипулират.

„Има такъв народ“ изрази съмнение за честността на изборите

"ГЕРБ и Борисов ще се опитат да направят купуването на гласове традиционно, с принудителния административен вот, с корпоративния вот, каквито примери сме имали, включително са били показвани и по телевизиите. Основната грижа, разбира се, е за здравето на хората“, посочи от своя страна лидерът на АБВ Румен Петков по време на разговорите.

"Демократична България" иска броенето на бюлетините да е на живо

Той застъпи и мнението за прецизиране на понятието „удължен изборен ден“, както и за задължително видео-наблюдение при броенето на бюлетините и попълването на протоколите. 

До момента има консенсус от граждански организации, изборна администрация и партии, че трябва да има законови промени, които да гарантират правото на глас на българите под карантина и в изолация. Трябва да има ясно разписан здравен протокол и от него да са ясни здравните параметри не само в деня на изборите, но и за една активна и ефективна предизборна кампания“, каза Румен Радев, цитиран от БГНЕС.

В програмата на държавния глава е предвидено да се срещне още с представители на Граждански политически проект “Ние, гражданите“, както и с ПП „МИР“.

Вчера държавният глава обсъди темата за предстоящите избори с партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", обединението "Демократична България", сдружението на Мая Манолова "Изправи се.БГ" , с "Отровното трио" и партия "Възраждане", срещу, които  момента върви дело за заличаване на формацията.  

Изборите – мисия възможна, но без гласуване по пощата

Президентът е провел до сега среши и със здравния министър проф. Костадин Ангелов, с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, със здравни експерти, както и  представители на общините и ЦИК. Те се обединиха около идеята, че са нужни промени в Изборния кодекс, за да могат хората в изолация да гласуват с мобилни избирателни комисии и да се въведе гласуване по пощата на българите зад граница. А указът с датата за провеждането на изборите ще излезе до края на януари.

Манолова настоява за гражданска паралелна ЦИК

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Авторитет 14:32, 10 яну 21

Да не останат и те по-назад АБВ. Ако гласуването се проведе 2 дни по този начин ще се подменят гласовете. Предложението им е абсурдно

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама