Изборите – мисия възможна, но без гласуване по пощата

11:38, 07 яну 21 / Политика 25 1572 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Общественият съвет към ЦИК смята, че е възможно провеждането на избори при спазване на мерките за безопасност. Анализирани са близо 100 изборни процеса по целия свят в условията на пандемия. Това стана ясно на консултациите при президента Румен Радев.

Според Обществения съвет е неудачно въвеждането на гласуване по пощата заради липсата на такъв опит в страната. Това става първо с експерименти, след което се въвежда, съобщи Нова телевизия. Относно карантинираните избиратели от Обществения съвет посочиха, че има възможност, предвидена в Изборния кодекс, да се издават правила, които да осигурят възможност лицата, поставени под карантина, да гласуват с подвижна избирателна кутия.

Указът за изборите излиза до края на януари

От Обществения съвет предлагат, ако се стигне до промени в Изборния кодекс, след приключване на изборния ден да се направи заснемане на преброяването на бюлетините, което има възможност да се излъчва в реално време и онлайн. Така ще се избегне струпването на хора в изборното помещение, които имат право да наблюдават процеса.

По повод на машинното гласуване стана ясно, че устройствата могат да бъдат дезинфекцирани с етилов спирт. С това от Обществения съвет призовават избирателите да не се притесняват, че машината предпоставя по-висок риск от заразяване, отколкото гласуването с хартиена бюлетина.

БСП казва ще подкрепи ли Радев за втори мандат след изборите

„За нас е изключително важно в резултат на консултациите да има мерки, които да гарантират високо доверие в изборния процес, високо доверие в здравните мерки, така че да имаме нормална избирателна активност, в резултат на която да имаме легитимен парламент. Само той може да излъчи устойчивост и добре работещо правителство и да се започне демонтажът на порочния управленски модел”, заяви президентът Румен Радев.

Според държавния глава е важно да се изгради доверие и към машинното гласуване. „Важно е да имаме прозрачност, надеждност и високо доверие в процеса на одит и сертифициране на машините”, заяви президентът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама