И с витамините не бива да се прекалява

19:40, 06 яну 21 / Любопитно 25 2727 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Неконтролираният прием на витамини може да доведе до хипервитаминоза. Моновитамините, които съдържат едно или две вещества в значителни дози, могат да бъдат вредни. Ендокринологът Елена Жучкова разказа пред агенция "Прайм" излишъкът на кои витамини може да навреди на организма.

Предупреждението се отнася преди всичко за мастноразтворимите витамини А, D, Е, К. Според Жучкова мастноразтворимите витамини се абсорбират добре и се екскретират бавно. Хипервитаминозата с А и D е по-опасна, съобщи БНР.

Кафето с резен лимон е отличен старт на деня

Предозирането на витамин D може да се прояви като гадене, повръщане, сърбеж по кожата и излишък на калций в кръвта и вътрешните органи. При бременни жени излишъкът от този витамин може да причини фетална патология и заболявания на костната система при новородени, предупреждава д-р Жучкова.

Витамин А в дози, няколко пъти над необходимото, може да причини гадене, проблеми със зрението, загуба на коса и дисфункция на някои органи.

Меню за силен имунитет

Хипервитаминозата с витамин Е е по-рядка, но може да причини разстройство на стомашно-чревния тракт, слабост, главоболие. Предозирането с витамин К, което регулира процеса на съсирване на кръвта, води до разграждане на червените кръвни клетки и анемия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама