САЩ придоби израелска система за противовъздушна отбрана

16:17, 04 яну 21 / Свят 25 2483 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Израел достави на армията на САЩ и втората от двете батареи от системата за противовъздушна отбрана “Железен купол”, разработена и произведена от държавната компания Rafael Advanced Defense Systems Ltd. За доставката, която беше извършена през уикенда, отговаря Израелската организация за противоракетна отбрана (IMDO), част от Дирекцията за научноизследователска и развойна дейност към Министерството на отбраната.

Израелският министър на отбраната Бени Ганц заяви: „Доставката на „Железен купол” за армията на САЩ още веднъж показва близките отношения между Министерствата на отбраната на Израел и на САЩ, ефективността на системата срещу различни заплахи и отличните технологични възможности на израелската индустрия. Уверен съм, че системата ще помогне на армията на САЩ при защитата на войските от балистични и въздушни заплахи, както и от появяващите се заплахи в райони, където американски войски са разположени на различни мисии”.

България може да придобие радари от „Железния купол“

През август 2019 г. САЩ и Израел подписаха споразумение за закупуването на две батареи от ПВО системата „Железен купол”. Първата батарея беше доставена през септември 2020 г. и вече е в процес на внедряване в САЩ. Втората батарея беше доставена в съответствие със споразумението и графика на проекта.

Двете батареи ще бъдат използвани при защитата на американските войски от различни балистични и въздушни заплахи.

„Железен купол” е разработена и произведена от Rafael Advanced Defense Systems Ltd. MMR радарът е дело на ELTA, която е подразделение на държавната компания Israel Aerospace Industries (IAI), а командната и контролна система е разработена от фирмата mPrest. „Железен купол” е неразделна част от многопластовата система за противовъздушна отбрана на Израел, разработена от Израелската организация за противоракетна отбрана (IMDO). Тя включва системите “Железен купол”, “Прашката на Давид”, “Стрела-2” и “Стрела-3”.

Израелски крила за българските F-16

Израелската компания Rafael Advanced Defense Systems Ltd. участва активно в процеса на модернизация на Българската армия, в това число и в търга за доставката на 150 нови бронирани машини за нуждите на българските Сухопътни войски в партньорство с мултинационалната GDELS.

Другият гигант в израелската отбранителна индустрия IAI също има интерес да участва в модернизацията на Българската армия. Държавната компания вече обяви, че ще участва в конкурса за придобиване на нови наземни радари за българските военновъздушни сили  с ново поколение многосензорен, многофункционален радар MS-MMR, произвеждан от дъщерното й подразделение ELTA Systems.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама