Израелски крила за българските F-16

14:30, 18 дек 20 25 8772 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Въпреки че България купува изтребителите F-16 от САЩ, частите за тях се създават в различни части на света. След като бъдат изработени, те ще летят до завода на американската компания „Локхийд Мартин“ в Грийнвил (Южна Каролина), където изтребителите ни ще бъдат сглобени.

България сключи договор за 8 машини на стойност 514 млн. долара. Обявеният срок за изпълнение – януари 2027 г., съответства на клаузите на междуправителствения договор, съгласно който първите два самолета трябва да бъдат доставени през 2023 г., а последните два - през 2024 г. Предстои сключване и на още договри за двигателите, оборудването, въоръжението и обучението.

Как БСП „претопли манджата“ за купуването на нови изтребители

За производството на частите не се говори много, но стана ясно, че крилата за нашите F-16 се правят в Израел. Те са изцяло от алуминий и всичко се прави ръчно. Производствената линия има капацитет да произвежда по около 70 крила на година. Колко време обаче трябва за създаването на едно крило е класифицирана информация.


Снимка: CanStockPhoto

Най-голямата израелска компания -  IAI, покани български журналисти в завода си в Тел Авив, за да видят процеса по изработката на крилата. Там работата не е спирала дори и заради пандемията от коронавирус, която засегна целия свят. Работи се при всички правила за безопасност и при стриктно спазване на мерките, въведени от израелското правителство. Прави впечатление, че в завода работят наравно мъже и жени.

Освен крилата, IAI изработва и вертикалния стабилизатор за нашите F-16. Той представлява спомагателно полукрило, монтирано вертикално в опашната част, и изпълнява балансираща функция. Най-общо може да се обясни, че ако няма такъв, то самолетът щеше да се върти като пумпал при най-лекия страничен ветрец. Компанията изработва също и части за изтребителите F-15 и F-35, както и за „Боинг“.

Армията ни може да придобие най-модерните израелски радари за отбрана

Въпреки че за поръчката за изтребителите ни IAI работи с „Локхийд Мартин“, израелската компания може да сключи директен договор със страната ни – само че за придобиване на нови радари. Преди време стана ясно, че Израел се включи в една от обществените поръчки на военното ни министерство за модернизация на армията – за закупуване на 5 големи и 2 средни радара. Компанията ELTA, част от IAI, предлага на България най-ново поколение радари – т.нар. MS-MMR (Multi-Sensor Multi Mission Radar System). Те се използват в повече от 10 държави, сред които САЩ, Канада, Унгария и Чехия, и покриват изискванията на НАТО.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:56, 19 дек 20

Идва по 64 мил. На самолет . Той F35 е по евтин ....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама