Края на февруари започва масовата ваксинация срещу COVID-19

08:55, 04 яну 21 25 2634 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Края на февруари, когато дойде втората ваксина, ще стартираме и масовата ваксинация срещу COVID-19 в страната. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов при доставката на втората пратка на ваксините на "Pfizer" и "BionTech". 

Тя пристигна рано сутринта и съдържа 25 хил. ваксини на "Pfizer" и "BionTech", които се очаква да стигнат за 12 500 души. Те ще бъдат разпределени отново за хората от първата фаза за имунизация - медицински лица, стоматолози, фармацевти и помощен медицински персонал. За имунизацията на един човек са необходими 2 дози. Очаква се те да бъдат транспортирани в логистичния център, а от там да потеглят към пет РЗИ-та в страната - в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна. 

„След като завършим логистиката в тези 5 точки, започваме разпределението в останалите РЗИ-та в 28-те области в страната", каза министърът на здравеопазването, като поясни, че след първата фаза на ваксинацията, което се очаква да стане в рамките на седмица – две, ще стартира втората, при която ще бъдат имунизирани хората от домовете за възрастни и учителите. Новите ваксини ще бъдат съхранени в хладилни чанти, които поддържат от 2 до 8 градуса температура. Те трябва да бъдат използвани до 5 дни.

Министърът на здравеопзването не даде информация обаче за камионите, с които ще бъдат пренесени. При миналата доставка бяха използвани бусове за колбаси, което намери голям отзвук в социалните мрежи. 

Снимка: БГНЕС

Той информира, че след около 10 дена ще дойдат още 25 хиляди ваксини, а 35 хиляди дози в края на януари или началото на февруари. Министърът отбеляза, че предстоят срещи, в които ще се уточни броят на желаещите от втората фаза да се ваксинират. Общата бройка на хората от домовете за възрастни е 15 000 души, от които 11 000 са от персоналът, който се грижи за тях. 

Директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов посочи, че са регистрирани 4 нежелани реакции след първото ваксиниране на около 4500 медици. Става дума за болка след поставяне на ваксината, замайване и леко повишаване на температурата, като всички много бързо са преодолени.

Министър Ангелов отбеляза, че на 6 януари най-късно се очаква становището на европейския регулатор за втората ваксина на „Moderna“ и стартирането на дистрибуцията ѝ по държавите- членки в ЕС. "Всичко, което е разписано във ваксинационния план, ще се случи по начина, по който е описано“, увери той.

По думите му очакваме разрешение и за трета ваксина. "Аз съм изключителен оптимист. Бройката на желаещите да се ваксинират във всички фази се увеличава. Българските граждани трябва да бъдат спокойни, че на всеки, които има нужда от ваксина и желае да получи ваксина, тя ще му бъде осигурена. Има достатъчно количество ваксини за всички“, посочи министърът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама