Предстои пикът на метеорния поток Квадрантиди

18:10, 03 яну 21 / Любопитно 25 2564 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Любителите на небесните спектакли тази нощ могат да наблюдават пика на метеорния поток Квадрантиди - един от най-кратките, но същевременно най-впечатляващи „звездопади“ през годината, съобщава БТА.

Квадрантидите, известни с ярките си „огнени кълба“, са активни от 28 декември до 12 януари. Максимумът им обикновено е около 3 или 4 януари.

В пика на метеорния поток, ако условията позволяват, могат да бъдат наблюдавани между 60 и 200 падащи звезди на час. Тази нощ се очакват около 120 метеора на час.

Звездният дъжд се вижда най-добре от северното полукълбо, и в частност в Европа. Добрата новина за почитателите на небеснитя явления е, че тази година лунната светлина няма да попречи на спектакъла.

За разлика от други метеорни потоци като Персеиди или Джеминиди, максимумът на които продължава около два дни, пикът на Квадрантидите трае само няколко часа. 

Метеорният поток Квадрантиди дължи името си на „покойното“ съзвездие Квадранс Муралис (Стенен Квадрант). То остава извън списъка със съзвездия, изготвен през 1922 г. от Международния астрономически съюз. Тъй като метеорният поток вече е кръстен на въпросното съзвездие, наименованието му остава непроменено. Влизащите в състава на Квадранс Муралис звезди са „разпределени“ между съзвездията Воловар, Дракон и Херкулес.

Произходът на метеорния поток Квадрантиди остава загадка за астрономите, но се смята, че е свързан с астероида 2003 EH1. Това прави звездопада необичаен, тъй като повечето метеорни потоци произхождат от комети.

Какво още ще видим в небето през 2021 г.?

Типично за нормална година, 2021 г. ще има 12 пълнолуния. Ето всички пълнолуния и техните имена, които се случват тази година:

28 януари - Вълча луна

27 февруари - Снежна Луна

28 март - Червива Луна

26 април - Розова Луна

26 май - Цветна Луна

24 юни - Ягодова луна

23 юли – Еленова луна

22 август - Есетрова Луна

20 септември – Луна на реколтата

20 октомври - Луна на ловеца

19 ноември - Боброва Луна

18 декември - Студена Луна

Тази година ще има две слънчеви затъмнения и две лунни затъмнения.

Пълно лунно затъмнение ще настъпи на 26 май, най-добре видимо в Западна Северна Америка и Хавай от 4:46 сутринта. до 9:51 ч.

На 10 юни ще се случи пръстеновидно слънчево затъмнение. Слънцето няма да бъде напълно блокирано от Луната, така че не забравяйте да носите очила за затъмнение, за да видите това събитие безопасно.

На 19 ноември ще видим частично лунно затъмнение.

И годината завършва с пълно слънчево затъмнение на 4 декември. Ще може да се наблюдава от Фолклендските острови, южния край на Африка, Антарктида и югоизточна Австралия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама