Дървета в Истанбул цъфнаха за Коледа

13:31, 02 яну 21 / Любопитно 25 1270 Биляна Иванова
Снимка: Pixabay

Декември 2020 г. се оказа най-топлият в историята на Турция. В Истанбул преди Коледа цъфнаха дървета, а специалисти предупреждават, че това е сигнал за промяна в климата.

"Обикновено, когато температурите са под 10 градуса, листата на дърветата падат, а когато е над 10 градуса започват да цъфтят. Не е нормално да виждаме цъфнали дървета през декември", коментира за в. "Хюриет" Доанай Толунай.

Той е изследовател от Истансублския университет и смята, е страната преминава през промяна в обичайния за нея климат: "Няма нужда да гледаме, че се топят ледените шапки по полюсите - това се случва на собствените ни улици". Медии показват цъфтящи дървета в кварталите Шишли”, Байрампаша” и Бешикташ”, предаде „Дневник“.

Мурат Тюркеш от университета "Боазичи" твърди, че това са белези, че градът преживява екологичен дисбаланс и "вече нямаме есен или пролет", а признаци на тропически климат.

Толунай смята, че една от причините за подобни температурни колебания са обезлесяването и застрояването на обширни територии. "В края на века средната температура в Истанбул ще бъде с 4 градуса по-висока, в централни части като "Таксим" - с още 2 градуса отгоре".

Според него Турция ще започне да усеща икономически последици от климатичните промени и незабавно трябва да започне подготовка на план за намаляване на щетите. "Скоро ще попаднем в субтропична система на времето с продължителни дни на суша или на непрекснати валежи". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!