В Сърбия потече руски газ, в България – азерски

12:10, 01 яну 21 / Политика 25 3143 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Рано тази сутрин, малко след 5.00 часа българско време, сръбският президент Александър Вучич официално откри газопровода „Балкански поток“ в местността Господжинцима, край Жабля. Газопроводът продължава до унгарската граница.

Вучич обеща „до 10-15 дни да предложи значително намаляване на цената на газта“.

„Искам да честитя Новата година на сръбските граждани. За нас това е голяма и съществена работа...„Балкански поток“ ни гарантира енергийна сигурност и стабилност, което е много важно за привличането на инвеститори", каза още Вучич, цитиран от БГНЕС.

Правителството отложи старта на „Балкански поток“ заради имиджов проблем

От „Газпром” съобщиха, че днес започват доставки на газ за Сърбия и Босна и Херцеговина по нов маршрут - през Турция и България.

Газопроводът е определян от руска и сръбска страна като един от най-важните проекти, който трябва да укрепи икономическото и геостратегическо положение на Белград в региона. САЩ винаги са се обявявали срещу „Турски поток“, тъй като го разглеждат като геостратегически проект на Русия. 

„Балкански поток“ всъщност е продължение на газопровода „Турски поток“ през територията на България.  Газопроводът бе пуснат на 8 януари 2020 г. Той минава по дъното на Черно море от Русия до бреговете на Турция. Освен това има сухопътна транзитна част до границата със съседни държави, откъдето газът вече се изнася за Гърция, България, РС Македония. По-късно, след завършването на изграждането на цялата инфраструктура, газът достига до Сърбия и Унгария.

Азерски газ за България

И докато в Сърбия Вучич откриваше „Балкански поток“, в съседна България приятелят му – Бойко Борисов, също се похвали с първи доставки на синьо гориво, но от Азербайджан.

Получаваме азерски газ от 31 декември

От днес в България има пълна диверсификация“, заяви Борисов докато инспектира интерконекторната връзка между България и Гърция. Премиерът подчерта, че всички интерконектори в страната са реализирани по време на неговото управление.

„Имаме ново ниво на сигурност на доставките на природен газ. Правим огромни инвестиции в енергийната сфера, за да бъдем геостратегическа държава, да можем да транзитираме всякакъв газ през 100% българска инфраструктура и да има пълна диверсификация за поколения напред“, каза министър-председателят.

„Това, което успяхме да направим, досега не е правено. Не е лесно и изисква огромни усилия”, посочи от своя страна енергийният министър Теменужка Петкова, която заедно с финансовия министър Кирил Ананиев и посланика на Азербайджан в България Наргиз Гурбанова, придружаваха Борисов по време на инспекцията.

Доставката на газ от Азербайджан ще доведе до възможно понижение на цената за януари, отбеляза изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Владимир Малинов, който също беше на място.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама