COVID-19 по света: Израел на първо място в света по ваксинации

12:11, 28 дек 20 25 2811 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Министерството на здравеопазването на Израел обяви днес нов дневен рекорд в броя на ваксинираните срещу коронавирус с 98 916 дози, направени предишния ден, съобщава „Таймс оф Израел“. Това е седмица след като Израел започна кампанията си за ваксинация. Общият брой на ваксинациите в страната възлиза на 379 000. С това Израел води в света по инжекции на глава от населението, а здравният министър обещава да увеличи темпото. Междувременно положителните тестове достигнаха най-висок процент от два месеца, съобщи БГНЕС.

В изявление министърът на здравеопазването Юли Еделщайн похвали различните органи и доставчици за тяхната работа по бързото прилагане на ваксината, както и обществеността за ентусиазма й да я получи. „Ще продължим по този начин и ще увеличим темпото още повече“, каза той.

Израел се нарежда на първо място в световен мащаб по ваксинации на глава от населението, малко по-напред от Бахрейн и доста значително по-напред от други страни, според Оксфордския университет.

PCR тест и за транзитните пътници в Турция

Задължителният PCR тест за Турция важи и за транзитно преминаващите пътници през летищата, съобщиха от пресцентъра на МВнР като цитират информация на компанията „Търкиш еърлайнс“. По-рано турският авиопревозвач разпространи съобщение, че мярката ще засегне само транзитно преминаващите пътници през сухопътните граници. 

Новите ограничения влизат в сила от 23:00 ч. на 29 декември. 

Всички пътници на възраст над 6 г. трябва да представят при пристигането си документ за негативен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването. Пристигащите, които не разполагат с такъв, подлежат на задължителна 7-дневна карантина, след което следва да си направят тест и при отрицателен резултат се освобождават от карантината. Гражданите с положителен резултат ще бъдат лекувани според протокола на Министерството на здравеопазването на Турция в турско лечебно заведение.

COVID-19 по света: Япония забранява влизането в страната до февруари

Също така, считано от 23:00 ч. на 29 декември Турция преустановява полетите от и до Великобритания, Дания и Република Южна Африка, като изключения ще бъдат правени единствено за репатрационни полети.

Снимка: БГНЕС

Белгия и Люксембург започват ваксинирането

След като вчера ваксинациите срещу COVID-19 започнаха в редица европейски страни, днес процесът стартира и в Белгия и Люксембург.

COVID-19 по света: Започна масовото ваксиниране в Европа

В Люксембург първите имунизирани ще бъдат медиците. В съседна Белгия пък това ще са обитателите и служителите в старческите домове. Втората фаза в страната през март ще включва лекари, медицински сестри и всички останали, работещи на първа линия. От май месец белгийските власти се надяват да могат да ваксинират и възрастните и хората с хронични заболявания, предаде bTV. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама