Официален старт: Здравният министър бе първият ваксиниран

10:45, 27 дек 20 25 2731 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Първият ваксиниран българин бе здравният министър проф. Костадин Ангелов. Ваксината му бе поставена в УМБАЛ "Света Анна", а отстрани се чу вик "оставка" вероятно от пациент на болницата.

"Вярвам, че учените са си свършили работата. И ако трябва да бъда честен, нямам търпение да се видя със 70-годишния си баща, без да се страхувам, че ще го заразя с COVID-19", заяви Ангелов след ваксинацията. Той остана под наблюдение в болницата за 15 мин., каквато е препоръката на "Pfizer" за следене на странични реакции, а след като изтекоха направи официално изявление.

"Вярваме, че със започването на ваксинирането ще победим тази световна пандемия и ще се върнем към нормален начин на живот", коментира министърът и уточни, че втората ваксина ще му бъде поставена на 18 февруари.

Снимка:БГНЕС

Веднага след здравния министър бе ваксиниран и директорът на ВМА генерал Венцислав Мутафчийски. Примерът му последва председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, който се ваксинира в Пловдив. Ваксинира се и директорът на УМБАЛ "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Измина една много тежка година. Дай, Боже да я затворим и мъката да остане зад нас. Ние се намираме във война, но дойде нашето оръжие и то е в тези малки флакончета, те ще ни спасят от това, което преживяхме през тази година", заяви Мутафчийски.

В Бургас първият ваксиниран бе медицинската сестра Златина Парушева. Тя е с 40-годишен стаж и дава дежурства в УМБАЛ Бургас от самото му откриване.

Ваксинация в три града

От днес в България започва ваксинацията срещу коронавируса в три града - София, Пловдив и Бургас. Следващите области ще се включат на 28 и 29 декември. По 1100 дози ще бъдат разпределени във Варна, София, Пловдив, а в Бургас са 950. Желаещите да се имунизират са около 45 000. Ваксинацията ще бъде безплатна и ще се поставя по желание, но е препоръчителна. 

Коронавирусът у нас: Пристигнаха първите ваксини

Вчера ваксината пристигна у нас. Получихме 9750 дози от препарата на „Pfizer“ и „BioNtech“, придружени от стриктни инструкции за безопасност. След Нова година ще бъдат доставени още 52 хиляди дози.

Имунизациите ще се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи. При необходимост в имунизационните екипи ще се включат и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ и здравните кабинети в детските градини и училищата или от други лечебни заведения.

Личните лекари ще препоръчват ваксина

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама