Коронавирусът у нас: Пристигнаха първите ваксини

11:20, 26 дек 20 25 2652 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Първите ваксини срещу COVID-19 пристигнаха тази сутрин в България. У нас дойдоха 9750 дози от препарата на „Pfizer“ и „BioNtech“ са придружени от стриктни инструкции за безопасност. Те ще се съхраняват в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). След Нова година ще бъдат доставени още 52 хиляди дози.

Аз ще съм първият ваксиниран срещу коронавируса“, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 


Снимка: БГНЕС

Имунизацията започва утре. В три града в страната тя ще стартира на 27 декември - София, Пловдив и Бургас. Следващите области ще се включат на 28 и 29 декември. По 1100 дози ще бъдат разпределени във Варна, София, Пловдив, а в Бургас са 950. Желаещите да се имунизират са около 45 000.

Амбицията ни е да постигнем 70% ваксинирани българи. След като постигнем това число, ще хвърлим маските, ще започнем да се виждаме, да виждаме своите близки, да ходим на театър и кино”, заяви Ангелов, цитиран от bTV. 

Личните лекари ще препоръчват ваксина

Борисов инспектира ваксините

По-късно премиерът провери как се съхраняват доставените ваксини в Пловдив. Здравният министър демонстрира информираните съгласия, които ще трябва да попълнят хората, желаещи да се ваксинират.

Борисов обясни, че голяма част от данъците на хората отиват за здравеопазване. „До момента само за ваксини са отпуснати 80 млн. лв., като подготвяме още 50 млн. Около 30 млн. лв. са средствата, които сме дали за „Ремдесевир“, подчерта министър Ангелов. А около 83 млн. лв. се дават на месец за добавки за работещите на първа линия.

Данните от последното денонощие

Новите случаи на коронавирус за последните 24 часа са 257 при направени 2072 теста. Tова показват данните в Единния информационен портал. Хоспитализирани са 5580, от които 512 са в интензивно отделение. Общо потвърдените случаи на заразата у нас от началото на пандемията са 196 915, а активните са 80 976.

Излекуваните от началото на пандемията са 108 866, а за последното денонощие те са 1186.

Жертви на COVID-19 от началото на пандемията у нас са 7073, като 50 от тях са починали през последното денонощие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама