„Майките на шампанското“

15:15, 31 дек 20 / Любопитно 25 2183 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Добре познавате тези имена – „Veuve Clicquot”, „Pommery”, „Bollinger” – те са неизменни спътници на нашите празници или просто разкошни обеди, следобеди и вечери. В дългите и разточителни празнични дни чашата шампанско на закуска, акомпанирана с яйца „Бенедикт“ не се брои за грях, за това решихме да разберем на кого дължим в крайна сметка целия този разкош в изкрящи балончета. И ако досега бяхме сигурни, че бенедиктинският монах Дом Периньон е изцяло „виновен“ за метода “champenoise”, то се оказа, че някои иконични пенливи вина са продукт на впечатляващи дами и тяхната себеотрицателна смелост, която си струва да празнуваме.

В началото на 19-ти век, именно няколко смели жени, наречени „веселите вдовици на виното“ са управлявали някои от най-разпознаваемите исторически брандове пенливи вина, бидейки пионери в разработката на иконичните днес дизайн на бутилки, реколти грозде, от което се получава точно онзи любим “brut” бленд, до маркетинг стратегията на отделните изби. Именно те превръщат глътката шампанско в най-известната празнична глътка с балончета в света.

Защо вдовици? За разлика от останалите жени в тази епоха, единствено вдовиците са имали разрешение и възможност да развиват свой собствен бизнес, за да могат да издържат семействата си. За разлика от неомъжените девойки, които са разчитали на бащите и братята си, за да ги осигуряват материално, а щастливите съпруги, за които е било немислимо да правят нещо друго, освен да поддържат изрядно домакинство и щастливи и здрави деца за мъжете си, вдовиците са били, онези „привилигировани“ дами, които са могли сами да разполагат с финансите си и да ги развиват, както решат.

В чест на тези смели жени – вдигнете високо кристални чаши с пенливо вино и се запознайте с техните истории.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама