Ярка Витлеемска звезда изгрява на хоризонта

20:20, 20 дек 20 / Култура и наука 25 2210 Антония Руменова
Снимка: CanstockPhoto

Рядко астрономическо явление ще може да се наблюдава на 21 декември веднага след залеза на Слънцето - сближаване на планетите Юпитер и Сатурн до такава степен, че човек ще ги вижда като една ярка звезда на небето. Астрономи поддържат тезата, че Витлеемската звезда, отвела влъхвите до новородения Исус е всъщност едно такова "сливане" на двете планети.

Тази година Юпитер и Сатурн ще се приближат толкова, че човешкото око трудно би ги разделило.

"Подобни сближавания е имало 1600-ата година, 1200 години, т.е. 800 години назад във времето. И въпреки това сега е още по-голямо това сближаване между планетите", разкри Никола Петров - директор на НАО "Рожен" пред БНТ.

Петров е сред астрономите, които поддържат идеята, че Витлеемската звезда е всъщност едно такова сливане на Юпитер и Сатурн преди 2020 години.

"Аз лично поддържам това мнение, поддържам работата и усилията на колегите, които са го направили и са изчислили параметрите на тези планети като собствени движения, за да може да предизвикат подобно явление назад във времето", споделя Никола Петров.

Снимка: CanstockPhoto

"В действителност пък планетите една от друга, отстоянието между тях е повече от 700 милиона километра. Така че просто видимо за нас като наблюдатели от Земята, планетата Земя, Юпитер и Сатурн застават на една линия и ние ги виждаме като едно общо тяло", каза Никола Петров.

Явлението може да се наблюдава при ясно време веднага след залез слънце.

"Най-напред ще видим първа четвърт на Луната, като яркост тя е най-ярка и на югозападния хоризонт, т.е. посоката на залеза на слънцето ние ще можем да видим сближаването на Юпитер и Сатурн", каза Никола Петров.

Двете планети ще греят като една ярка звезда.

Небесен спектакъл през декември: Звезден дъжд, слънчево затъмнение и съвпад на планети

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!