10 странни традиции за посрещане на Нова година

09:00, 31 дек 22 / Любопитно 25 5033 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Вече се подготвяме да посрещнем Нова година. За да допринесем за доброто настроение, решихме да ви запознаем със странните традиции, с които по света празнуват Нова година.

ДАНИЯ

В Дания новогодишната вечеря се приготвена от треска, както повелява традицията. И макар да изглежда странно, трябва да скочите в Нова година, така че всички скачат от стола си с първия звън на часовника на кметството в Копенхаген.

Освен това, в навечерието на Нова година също е традиция да показвате колко цените семейството и приятелите си, като хвърляте съдовете по стените на къщите им, така че е нормално през този ден да намерите множество счупени чинии по улиците на Копенхаген.

ЕСТОНИЯ

Естонската традиция приема, че Нова година е подходяща само за най-нетърпеливите. За да осигурите трапеза, пълна с храна за следващата година и пълна с просперитет, трябва да ядете 7, 9 или 12 пъти през деня.

Всяко хранене трябва да даде сили за новата годината, така че менюто включва картофени салати, колбаси и т.н.

ФИЛИПИНИ

Филипинците посрещат новата година с монети в джоба, защото те символизират просперитет и здраве.

Традицията повелява плодовете на масата през този ден да са кръгли, никога манго или папая. В новогодишната нощ децата скачат дванадесет пъти, за да станат по-високи и по-силни.

ЮЖНА АФРИКА

В квартал Хилсборо в Йоханесбург е традиция Новата година да се посреща без боклуци, за да се привлече успех и късмет. Ето защо жителите на това място изхвърлят мебелите през прозореца преди настъпването на новата година.

ГЕРМАНИЯ

В Германия и Австрия има традиция да се играе „Bleigießen“, нещо като гадателна игра. За целта се оловни топчета се разтопяват в черпак, а след това оловото се изсипва в студена вода, за да се втвърди. По силуета на образувалите се фигурки се гадае бъдещето. 

ИРЛАНДИЯ

В Ирландия посрещането на Нова година е цял ритуал. В този ден никоя врата на къщата не трябва да бъде затворена. По този начин, хората които вече не са с нас могат свободно да "преминат" и да отпразнуват празника.

Вярва се, че първият човек, който напусна къщата през Нова година, трябва да е мъж, тъмен и висок, за да донесе щастие в дома, никога червенокосо момиче, което да привлече лош късмет.

Най-любопитната традиция от всички е хвърлянето на парчета хляб по стената, за да се прогони лошият късмет и да се внесе добро настроение в семейството...

ЯПОНИЯ

В Япония имат традицията да посрещат новата година с камбани. Във всеки будистки храм има точно 108 камбани, с чийто звън се избягват 108-те греха, които хората могат да извършат.

На този ден винаги се яде дългата юфка тошикоши-соба, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама