Електронните направления за тестове - само при извънредно положение

19:25, 12 дек 20 25 2057 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

При обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка личните лекари ще издават електронни направления за тестове и изследвания на пациентите си, както и електронни рецепти. Те ще се издават чрез специализиран медицински и аптечен софтуер.

Това предвижда проект на правителствено постановление за промени в наредбата за достъпа до медицинска помощ, което се предвижда да влезе в сила от 18-и декември. Документът ще бъде обсъден спешно на извънредно онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник, съобщи БНР.

Направление за PCR ще се издава и след положителен антигенен тест

В доклада на здравния министър Костадин Ангелов към проекта за промени се подчертава, че въвеждането на е-направление ще улесни работните процеси на 7400 изпълнители на извънболнична медицинска помощ и медико-диагностични дейности.

Направление за PCR ще се издава и след положителен антигенен тест

Броят на изпълнените направления от пакет „Клинична лаборатория“ на НЗОК на годишна база е приблизително 14 850 000.

Подчертава се, че въвеждането на електронно направление и рецепта изисква надграждане на медицинския софтуер на изпълнителите на медицинска помощ и аптеките.

За поддържането на софтуерните си системи те ползват услугите на фирми на абонаментен принцип и респективно не следва да се генерират значителни допълнителни разходи за надграждането на програмните продукти извън абонаментния план, подчертава Ангелов.

Направленията ще се издават без извършване на преглед, а след провеждане на телефонна консултация за обсъждане на оплакванията на пациента. Няма да се изисква предоставянето на електронните направления и рецептите от пациентите при посещение на съответното лечебно заведения или аптека. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама