Коронавирусът в България: С месец закъснение тръгна електронното направление за PCR

08:41, 01 дек 20 25 2990 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Повече от месец, след като се заговори за това личните лекари да могат да издават направления за PCR тестове, това вече е факт

На този етап електронните направления ще могат да се издават не само за тестовете, но и за медико-диагностичните изследвания, които са необходими при лечение на коронавирус. На по-късен етап електронни направления ще могат да се издават и за други изследвания.

До 11.00 часа са издадени близо 200 направления, като от тази възможност са се възползвали около 100 лични лекари.

Централизираният модул на системата е осигурен от Министерство на здравеопазването, а всеки личен лекар може да се свърже с него, независимо от това коя софтуерна фирма го обслужва. Системата има покритие в цялата страна.  

Пациент с положителен антигенен тест, няма право на безплатен PCR

Мисля, че след 20 години отлагане и изчакване можем да се похвалим с тази малка стъпка в електронното здравеопазване, а именно въвеждането на електронно направление за PCR тест. Трябва да признаем, че Covid пандемията ускори въвеждането на електронното направление. Искам да благодаря на общопрактикуващите лекари, на БЛС и на всички изпълнители на извънболнична медицинска помощ, които оказаха подкрепа“, коментира зам.- министърът на здравеопазването Жени Начева.

Остава вариантът и за издаване на направления на хартия. И в двата случая PCR тестовете са безплатни за пациента.

Ще отпаднат хартиените носители, когато сме сигурни, че процесът работи безпроблемно. Това е нещо, което ще обсъждаме и с Българския лекарски съюз, допълни Начева, която посочи, че в отдалечените населени места личните лкари може да предпочетат хартиените пред електронните направления.

Зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов коментира, че антигенните тестове изкривяват статистиката, защото голяма част от хората с положителни такива тестове не правят PCR изледвания, но се надява с въвеждането на направленията, това да се промени.

Данните от последното денонощие

2814 са новите случаи на коронавирус у нас от направените 6825 PCR теста. Положителните резултати са 42,2% от общия брой изследвани, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ.

Най-много са новозаразените в София - 696, следва Пловдив - с 303 и Варна -  с 213 нови случая.

За последните 24 часа са регистрирани рекорден брой смъртни случаи - 221Излекувани са 1971 души. Общо 6783 пациенти с коронавирус остават в болница, от които 457 в интензивни отделения.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама