ПП „Републиканци за България“: Премиерът използва и пандемията за отлагане на изборите

13:10, 08 дек 20 / Политика 25 2422 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

ПП „Републиканци за България“ е обезпокоена от опитите на министър-председателя Бойко Борисов да използва пандемията от COVID-19 като претекст за отлагане на предстоящите на 28 март парламентарни избори с цел оставането му на власт до лятото на 2021 г., съобщиха от партията.

„Във вчерашния ден премиерът отправи поредно противоречиво послание, като заяви, че част от мерките ще бъдат разхлабени предсрочно на 14 декември, а останалите ще бъдат премахнати седмица по-късно. Позицията му противоречи на мнението на здравните експерти от Националния оперативен щаб и на министъра на здравеопазването, според които е рано да се правят изводи за резултата от мерките и дори има вероятност те да бъдат допълнително затегнати като бъдат затворени и големите търговски обекти. Убедени сме, че „разнобоят“ в посланията на министър-председателя и здравните експерти не е плод на поредното объркване от страна на властта“, посочват от ПП „Републиканци за България“.

ПП "Републиканци за България" ще участва на частичните местни избори

Според партията в ход е изпълнението на планирана стратегия, която цели да внесе объркване в обществото и да създаде условия за оставането на Борисов на власт и след изтичането на регламентирания по Kонституция мандат на настоящото Народно събрание.

„В тази насока вече немалко е направено. Обществото живее в нарастващ хаос, а Борисов от доста време насам дебатира сам със себе си. Премиерът е влязъл в ролята на защитник на интересите на бизнеса, а подчинения му здравен министър сe представя като отговорен политик, загрижен за здравето на българските граждани. Дебатът тече в познатия ни от години формат: „Борисов срещу ГЕРБ“. Обществото е разделено, като за пореден път гражданите нямат право на избор. Тези, които поставят на първо място икономиката, трябва да се припознаят в министър-председателя, а тези за които здравето е най-важно – в ГЕРБ“, посочват от партията.

Държавата не прави нищо за психосоциалната подкрепа на гражданите

Според ПП „Републиканци за България“ хаосът и разделението работят за постигане на главната цел на премиера – оставането му на власт далеч след края на мандата, поне до лятото. „Необходима е и легитимна причина за отлагането на вота, която може да бъде само една – пандемията. За целта обаче COVID-19 трябва да продължи да се разпространява със сериозни темпове и през март. Вероятно затова се бърза с разхлабването на мерките – целта на Борисов може да бъде постигната само ако броят на заразените остава трайно висок. Ето защо той наложи локдауна късно и предвижда да разхлаби мерките рано. Отговорността за него никога не е била проблем. За хаосa, объркването и щетите ще бъдат обвинени както досега „хората, които не спазват мерките“, но да не забравяме, че България бе регистрирана в статистиката на Европейския център за контрол на заразните болести като първа по смъртност в Европа на 100 000 души“, заявяват те.

Действията на премиера показват, че той употребява пандемията така, както употреби идеята за проект за нова Kонституция. И целта отново е същата – оставането на власт. Защитата на политическия интерес на Борисов сега обаче ще стане изцяло за сметка на обществото, което ще трябва да плати висока цена, включително измерваща се в хиляди човешки животи. Тепърва множество компании ще фалират, безработицата рязко ще скочи, ще се сдобием с 10 млрд. лв. дълг. ПП „Републиканци за България” определя намеренията на министър-председателя Бойко Борисов като неморални, цинични и управленски недопустими. Оставането му на власт с няколко месеца повече далеч не е по хуманни подбуди и не бива да става за сметка на множество човешки трагедии и икономически щети. Призоваваме премиера да се фокусира върху обществения интерес, да работи за ограничаване на пандемията и да гарантира нормалното протичане на вота на 28 март 2021 г.“, посочват от партията.

Напишете коментар
Коментари: 17
1 Анонимен 13:18, 08 дек 20

Бойко май наистина си мисли ,че може да остане вечно във властта.Оставка!

2 Анонимен 13:21, 08 дек 20

ББ ще използва всичко възможно! Вкопчването във власта е въпрос на оцеляване за него! За хората изобщо не му дреме! Половин година хаос и икономическо разрушение! Какво значение има, когато шкафчето е пълно?

3 Анонимен 13:28, 08 дек 20

"Тепърва множество компании ще фалират, безработицата рязко ще скочи, ще се сдобием с 10 млрд. лв. дълг." Доколкото разбрах от статията, това искат Републиканците като се затягат мерките. След това ще кажат: държавата фалира, икономиката рухна, всички са безработни... Ако се разхлабват мерките, за да не се стига до фалиране - казват: много хора умират... Да кажат какво, кога и как предлагат да се направи.

4 Ягодка 13:52, 08 дек 20

Чуди се само как да се измъкне от изборите този палячо... Няма да му се размине този път.

5 Помощ 13:54, 08 дек 20

Как не го е срам бе,да използва пандемията... Умират хора той вместо да помисли за това,тиквата за гъза си мисли,срамота!

6 баба ти 13:57, 08 дек 20

Не,не няма да стане.Никакво отлагане,писна ни от тоя

7 Къртицата 14:02, 08 дек 20

А не не,как до лятото абсурт,трябва да има избори даже ако може по-рано!!!

8 Жужа 14:03, 08 дек 20

Пак "Пунта мара" и пак хората страдат. Дали умираме или сме без работа, дали фалираме или гладуваме няма значение. Този хаос погубва страната.

9 клеопатра 14:08, 08 дек 20

Голям простак,съгасна съм с Републиканци,че нарочно забави мерките и остави хората да се разболеят...

10 Джули 14:42, 08 дек 20

Важното за Борисов е на всяка цена да запази властта си. А дали ние ще измрем за него няма значение.

11 ALP 14:52, 08 дек 20

Срам нямат, да си играят със здравето на хората само за да усвоят още пари и да останат на власт.

12 Чихи 17:07, 08 дек 20

Не се спря, нашия убавец, Бойко. Времето ти изтече, човече!

13 Анонимен 18:57, 08 дек 20

Играят си хората и живота им. Създават умишлен хаос. Интересуват се единствено от себе си и следващ мандат! Ама дори и Главчев вече признава на глас, че гласовете се губят за сметка на Републиканците... Браво, супер анализ!

14 BoLeto 20:56, 08 дек 20

Много добър анализ и познаване на обстановката около Борисов в детайли!

15 Боян 21:18, 08 дек 20

Здравето на гражданите явно не е приорите на ББ..

16 Стома 23:25, 08 дек 20

Много добър анализ и познаване на обстановката около Борисов в детайли.

17 Стома 23:27, 08 дек 20

и да допълня Бойко се самозабрави и единственото, което го интересува е оставането му на власт възможно най-дълго, а какво става с хората май няма голяма значение....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама