Островът на кобрите - най-опасното място на земята

14:00, 12 дек 20 / Любопитно 25 2614 Шрифт:
Василена Йорданова

Разположен на брега на Сао Пауло, Иля де Кеймада Гранде е известен като Островът на Кобрата, най-опасното място в света, забранено за хората.

Малко над 30 километра от брега на Сао Пауло в Бразилия се намира островът на Кобрата в Атлантическия океан. Табела на пясъка предупреждава моряците, че е забранено слизането там. Те казват, че това е най-опасното място в света, а достъпът на хора е забранен от правителството, пише „Нешънъл Джиографик“, цитиран от БГНЕС.

На повърхността на острова обитава златната змия, която може да бъде с дължина до 70 сантиметра. Тя се идентифицира по жълтеникаво-кафявия си цвят и според най-консервативните изчисления се изчислява, че има до един екземпляр на квадратен метър.

Като се има предвид огромното разнообразие от смъртоносни змии, които естествено обитават Иля де Кеймада Гранде, местните власти избират строго да ограничат достъпа на хората. Това е така, защото местните видове са дори по-отровни от континенталните, което ги прави още по-голяма заплаха за туризма.

Смята се, че преди около 11 хиляди години морското равнище се е повишило, прекъсвайки всякакъв контакт между Иля де Кеймада Гранде и континента. По тази причина местните змии развиват способността да бъдат пет пъти по-отровни от тези на сушата.

Оттогава тези змии ловуват и ядат по-големи прелетни птици. Островните птици вече знаят смъртността на змиите, така че те са се научили да предсказват техните атаки, за да избягат. Тъй като са принудени да се хранят с по-големи животни, отровата им естествено стана по-смъртоносна.

Добре известно е, че рибарите в района разпространяват легенди, които плашат както местните, така и чужденците. Най-известната, разказва историята на цяло семейство, загубило живота си при кацане на острова. Друг казва, че пиратите от открито море са напълнили мястото със змии, за да скрият многомилионно съкровище.

Въпреки ограниченията, наложени от бразилското правителство, различни учени са пътували там с намерението да проучат мястото. Преди няколко години австралийската телевизия дори направи специално отразяване, за да получи отрова от тези змии. Това с намерението да се развие по-добър серум, който позволява да оцелее при атака от който и да е от тях.

В продължение на почти четири десетилетия медицината се занимава с генерирането на алтернативи за лечение на ухапвания от змии. По ирония на съдбата, антидотът е в самата отрова на тези змии. 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонименkuraga 08:35, 23 май 21

много калпаво и неграмотно преписано

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама