Детските градини и яслите може да отворят още на 14 декември

16:39, 07 дек 20 / Политика 25 4999 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

Детските градини и ясли може да отворят още следващия понеделник,14 декември, ако данните за новозаразени с COVID-19 останат непроменени, обяви премиерът Бойко Борисов при посещение на завод за хляб в край пловдивското село Цалапица.

На 14-ти, ако цифрите се запазят такива, ще отворим детските градини и яслите, за да могат жените да отидат на работа и да има кой да им гледа децата. Но това е под условие“, заяви Борисов.

Той добави, че на 21 декември ще започне поетапното отваряне на всички затворени обекти при частичния локдаун, въведен от Националния оперативен щаб.

Няма икономическа логика, която може без да събира данък, без да се произвежда, а държавата да плаща заплати. Накрая решението е или заеми, или фалит. Ние не искаме да задължим следващите поколения. Броят на оздравелите вече е много и най-добрата кризисна мярка е отварянето“, категоричен бе премиерът.

По думите му правителството е похарчило 1,1 млрд. лв., за да подпомогне бизнеса, засегнат от пандемията, а социалният министър Деница Сачева, която придружаваше министър-председателя, допълни, че икономическите мерки 60/40 и 80/20 продължават да работят.

Мерките са адекватни, но бизнесът не ги разбирал

Хората трябва да свикват, че излизаме от пандемията – ваксини, лекарства, докторите се научиха – лекуват. Иначе финансово-икономическата криза ще е много тежка през следващата година-две, каза още Борисов.

Рано ли е да се говори за "пълно отваряне"

Здравният министър потвърди, че има готовност детските градини и ясни да отворят вати на 14 декември. По думите му обаче е много рано още да се говори, че от 21 декември всичко ще отвори врати, тъй като най-важната седмица за анализ на данните е тази от 14 декември натам.

Главният държавен здравен инспектор заяви, че се наблюдава лек спад в заболеваемостта в страната и това са първите признаци, че наложените по-строги мерки работят. Попитан дали някои мерки ще отпаднат след 21 декември, Кунчев коментира, че трябва да се проследи ситуацията. „Ако мерките вършат работа – знаем колко са важни яслите и детските градини, логично е да отворят. Но дали ще работят кафенетата и ресторантите – ще видим“, каза той в ефира на БНТ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама