БСП провали гласуването на двойния извънреден труд

13:00, 04 дек 20 / Политика 25 1302 Topnovini
Снимка: БГНЕС

Заседанието на парламента свърши предсрочно, след като поименна проверка, поискана от БСП, установи, че кворум няма. При преброяването в залата и онлайн бяха 118 от необходимите 121 народни представители.

От седмици в парламента има проблем с кворума, тъй като БСП и ДПС не се регистрират, но управляващите имат стратегия да предотвратят провалянето му - след като в зала и онлайн се регистрират над 121 души и заседанието започне, преди първото възможно гласуване ГЕРБ използва единствената възможност за деня и иска поименна проверка на кворума, докато все още е налице необходимият брой депутати. Така няма как опозицията да провали после заседанието с искане на поименна проверка. За да осигурят кворум от ГЕРБ взеха решение дори болни или карантинирани депутати да се регистрират и работят онлайн по време на пленарните заседания. А БСП сезира Конституционния съд за това. Днес обаче ГЕРБ пропусна да използва възможността да поиска поименна проверка докато имаше достатъчно депутати в зала. 

За пръв път: депутати участваха онлайн в пленарно заседание

В дневния ред извънредно влезе окончателното гласуване на промените в Кодекса за труда, които разрешават двойно повече извънреден труд - от 150 на 300 часа на година. Преди гласуването на предходния законопроект от програмата БСП поиска поименна проверка, а депутатите от опозицията излязоха от залата. Кворумът бе провален, предаде "Дневник". 

Снимка: БГНЕС

БСП съвсем умишлено са провалили заседанието 

От левицата изразяват несъгласие именно с вкарването на извънредни точки в дневния ред на депутатите, които стават ясни едва в последния момент, преди да започне тяхното разглеждане, какъвто беше и днешния случай с предлаганите изменения в трудовото законодателство. Според Христо Проданов от БСП целта е ясна – „управляващите тихомълком да приемат това, което са решили“.

Спорни изменения в Кодекса на труда „осъждат медиците на тежко изтощение“

От БСП ще използваме всички парламентарни способи, за да защитим трудовите права и да спрем този мракобесен Кодекс на труда да бъде приет“, допълни Надя Клисурска, цитирана от БГНЕС. Според нея увеличаването на извънредния труд крие редица рискове за здравето на всеки български работник. 

По-рано Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“, съобщи в профила си във Facebook, че от ГЕРБ са организирали кампания за подкрепа на поправките за сумарното изчисляване на извънредния труд.

"Тези, които се съпротивляваха в Народното събрание, са в непълен състав поради болни от коронавирус или са доброволци в болници. Удачен момент за прокарване на скандални поправки. Не по-високи заплати, а повече изтощение, за да получим няколко лева над стандартните, мизерни заплати! Възможностите за съпротива бяха изчерпани. Единственото, което ни остава, е да помним каква политика прокарва ГЕРБ и да гласуваме адекватно на изборите след няколко месеца", написа тя. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!