За пръв път: депутати участваха онлайн в пленарно заседание

13:20, 11 ное 20 / Политика 25 2144 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

За първи път Народното събрание заседава освен присъствено, и онлайн. Промените на правилника бяха гласувани миналия петък, за да може депутатите, които са в карантина, или са на домашно лечение, също да участват в работата на парламента.

Нов скандал в парламента: Крепи ли се кворумът на заразени депутати?

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева направи поименна проверка на народните представители, които днес ще се включат дистанционно в пленарното заседание. Със 116 регистрирани в зала и 5-ма онлайн, парламентът събра кворум и започна работа, съобщи БНТ.

Петимата народни представители, които се регистрираха онлайн, са депутати от ГЕРБ - Александър Ненков, Анна Александрова, Пламен Нунев, Митко Полихронов и Младен Шишков. Някои от тях се регистрираха от болнични стаи.

Нов ден, нов спор в парламента

Заседанието обаче започна с пореден спор между управляващи и опозиция - БСП поиска изслушване на здравния министър Костадин Ангелов във връзка със ситуацията в здравната система и пандемичната обстановка.

Предложението не беше подложено на гласуване, защото по думите на председателя на НС Цвета Караянчева не е отправено според правилата. Против се обявиха и от ГЕРБ.

Лидерът на парламентарната група на управляващата партия Даниела Дариткова упрекна БСП заради поредния опит да саботират кворума. „Продължавате да се криете в кулоарите на Народното събрание и се явявате тук, само когато ние успеем с усилия да осигурим кворум. Не ви ли е неудобно от колегите, които представяме от болничните стаи, на кислородно лечение?! Не ви ли е неудобно от българските граждани, що за опозиция сте вие?! Ако бяхте отговорни, щяхте да позволите на нас, които можем да лекуваме, да бъдем там, на първа линия, и да бъдем полезни. А не да стоим тук, защото вие смятате, че задължението на народния представител е да дойде да се регистрира, за да вземе надница и отново да отиде да саботира всички дейности в държавата“, заяви Дариткова, цитирана от БНР.

Георги Свиленски от БСП припомни ситуацията от петък, когато социалистите оспориха кворума и се водиха спорове заради поименната проверка. „Г-жо председател, в петък заседанието е нелегитимно и Вие го знаете много добре. При поименната проверка в залата присъстваха 118 народни представители. Вземате нелегитимно решение на същата тази дата със същото това мнозинство за начина на функциониране на НС днес. Днес продължавате да го нарушавате, днес отново нямате кворум, 121 минус петте колеги, които сте ги изнасилили да бъдат на мониторите, отново нямате кворум, отново искате да покажете и да погазите българския парламентаризъм“.

Процедурна хватка

Депутатите гласуваха окончателно промени в Закона за закрила на детето, които забраняват употребата на наргилета и електронни цигари от напълнолетни. В дневни ред на депутатите бяха заложени още промените в Кодекса на труда, според които извънредният труд се увеличава от 150 до 300 часа годишно, както и предложението на Обединените патриоти за преименуване на празника 24 май.

Поименна проверка на кворума, поискана от опозицията, обаче прекрати днешното заседание на парламента преди депутатите да гласуват промените в Кодекса на труда. 

Въпреки видеовръзката с карантинираните депутати се оказа, че общият брой на присъстващите е 116, което наложи водещият заседанието Валери Симеонов да го прекрати, съобщи БГНЕС.

Това е поредния случай, в който управляващото мнозинство изпитва трудности да осигурява кворума в Народното събрание. Проблем, който допълнително се задълбочава и с увеличаването на броя заразени или карантинирани депутати. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама