ЕК отново дава на съд България заради мръсния въздух

16:30, 03 дек 20 / Общество 25 1161 Шрифт:
Topnovini

Европейската комисия реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу България. Причината е, че  страната ни не е осигурила цялостно изпълнение на решението на Съда от 5 април 2017 г. — в него беше констатирано, че България не е изпълнила задълженията си по европейското законодателство, съгласно Директивата от 2008 г. относно качеството на атмосферния въздух.

Два дни безплатни буферни паркинги към метростанциите

По-конкретно в страната ни систематично и постоянно не са били спазвани пределно допустимите стойности за прахови частици (ПЧ10) и не са били предприети подходящи мерки, с които да се гарантира, че периодът на превишаванията е възможно най-кратък.

Тъй като искът се предявява във връзка с неспазване на предишно решение на Съда, той може да породи финансови санкции както за времето, изминало след първото решение, така и за времето от второто решение до осигуряването на цялостното му изпълнение.

Снимка: БГНЕС

За да изпълни решението от България се очакваше да приеме и приложи редица мерки

Представените от нея данни, които обхващат периода 2015—2019 г., потвърждават, че установеното от Съда систематично и постоянно неспазване продължава.

През април 2017 г. България беше осъдена заради системно прекомерно запрашаване на въздуха в редица общини и ѝ бяха поставени изисквания за вземане на мерки за намаляване на фините прахови частици. Година по-късно стана ясно, че страната ни е постигнала много малко за подобряването на качеството на въздуха. Тогава Брюксел ѝ даде два месеца, за да предприеме реални мерки. 

Зелен билет ще има и при по-ниски стойности на замъряване

Повече от три години след решението България все още не е осигурила спазването на определените в директивата пределно допустими стойности във всички свои зони за следене на качеството на въздуха и агломерации. Постигнатите към момента резултати са незадоволителни, тъй като България все още не е започнала реално да прилага мерки по места, чрез които да се осигури спазването на пределно допустимите стойности. Страната докладва, че повечето мерки се намират в подготвителна фаза или предстои да влязат в действие чак през 2024 г.

Снимка: БГНЕС

В България се наблюдават някои от най-сериозните превишавания в ЕС както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности за прахпви частици. Това води до рискове за здравето на нейното население. Особено големи са превишаванията при дневните пределно допустими стойности — те са отбелязани в 90 дни годишно, т.е. над 2,5 пъти повече от разрешеното съгласно директивата.
В Европейския зелен пакт, в който е формулирана амбицията за постигане на нулево замърсяване в ЕС, се акцентира върху намаляването на замърсяването на въздуха, което е един от основните фактори, засягащи здравето на човека. Пълното прилагане на стандартите за качество на въздуха, заложени в законодателството на ЕС, е ключът към ефективното опазване на човешкото здраве и околната среда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама