Банята в „Овча купел“ става спа център и лаборатория

10:13, 03 дек 20 / София 25 4390 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

Банята в „Овча купел“ ще бъде реставрирана, а проектът по възстановяване на сградата предвижда създаването на спа център и лаборатория за изследване на минералната вода, обяви заместник-кметът Тодор Чобанов пред БНТ.

Той добави и че реновираната сграда ще отвори врати както за софиянци, така и за гостите на града. Има всички предпоставки банята да бъде възстановена до оригиналния си вид, добави заместник-кметът.

Кметът на район „Овча купел“ Ангел Стефанов, от друга страна, съобщи, че експертен съвет по недвижимите имоти и ценности към Министерството на културата е одобрил проекта за ремонт.

"Реставрацията ще бъде изпълнена по проект Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“, за изпълнението на който е предоставена безвъзмездна финансова помощ по програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Вярвам, че всичко, което предстои занапред – избор на изпълнител и самият процес по възстановяването на банята - ще премине бързо и безпроблемно!", обяви Стефанов във Facebook.

Но кога банята ще отвори за посетители, не става ясно.

"Както показа успешният ни опит в Банкя, това са бавни процеси на консервация, на възстановяване. Убеден съм след около 2 години първите посетители ще могат да се възползват от услугите на комплекса", смята Тодор Чобанов.

Реставрацията на минералната баня в Банкя започна миналата година, като със старта на проекта столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че същият пълен ремонт се предвижда за минералните бани в „Овча купел“ и „Горна бяна“.

Фандъкова: Обновяваме минералните бани на София

И двете бани не бяха общински и се рушаха с годините. Затова поисках от Министерство на здравеопазването собствеността върху тях и вече можем да ги реставрираме, и да ги отворим отново за гражданите“, каза Фандъкова през 2019-та.

Основната част от ремонта бе завършен през май тази година, но царската баня в Банкя така и не отвори за потетители заради наложената карантина, а в последствие и заради високия брой на заразени с COVID-19.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама