ГЕРБ не допусна изслушване на премиера за безводието

13:08, 02 дек 20 / Политика 25 2120 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

След скандала в края на миналата седмица, при който отделни министри в правителството застанаха на противоположни позиции по проблема с безводието в страната, тази сряда парламентът отказа да изслуша премиера Бойко Борисов по темата. Това стана заради съпротивата на управляващото мнозинство, в което водеща роля играе ГЕРБ.

Искането Борисов да представи лично правителствената позиция пред депутатите беше издигнато от БСП. Социалистите се обосноваха, че екоминистърът Емил Димитров е направил „признания за управленски хаос, критична липса на координация между министерствата и вътре в самото министерство”. И изтъкнаха, че колегите на Димитров в кабинета от ГЕРБ реално не се опровергали неговите твърдения, а само са му отправили насрещни обвинения. „Как изведнъж в петък имаше водна криза, а след няколко часа се оказа, че вода в Бургаско ще има за 50 години напред”, зачуди се соцдепутатът Манол Генов, цитиран от в. „Сега”.

Управляващите обаче не допуснаха премиерът да дойде в парламента и да обясни откъде идва абсурдното противоречие. С 95 гласа „против” и 10 „въздържали се” предложението за изслушване беше отхвърлено - без никакви аргументи за нежеланието на мнозинството да покани Борисов. Само 57 депутати подкрепиха идеята.

Проблеми не само в Бургас

Самият Димитров пък се отправи към Търговище, където също има проблем с водоснабдяването. Там той разпореди максимално бързо да се търсят алтернативни питейни източници за цялата област. Целта е не само да се осигури вода за населението, но и да се гарантират количествата за напояване.

В момента град Антоново черпи вода от язовир „Ястребино”. Но принципната функция на съоръжението е да снабдява земеделците в региона. Затова екоминистерството иска ВиК - Търговище да осигури вода от алтернативни места. Според МОСВ в община Антоново има 140 водоизточника, за които не е подадено заявление за ползване; общо в областта ВиК - Търговище ползвало едва 13 от всичките 283 източника - налице е резерв, който да реши проблемите.

Аналогична е ситуацията с „Тича”. Основната функция на язовира не е да осигурява питейна вода, но се ползва и за тази цел, снабдявайки Шумен и Търговище.  За да балансира, МОСВ намялава водата за напояване от него, като в компенсация включва за селското стопанство язовир „Шумен”. Добрата новина е, че стъкларският завод в Търговище е намерил алтернативно захранване, което намалява натиска към „Тича”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама