Новите шофьори без книжки заради спрени курсове на БЧК

10:30, 02 дек 20 / Общество 25 2927 Шрифт:
Topnovini

В абсурдна ситуация попадат бъдещите шофьори, на които им предстои да получат свидетелство за управление на моторно превозно средство. БЧК преустанови до 21 декември курсовете си по оказване на първа долекарска помощ, включително и за кандидат-шофьорите. Шофьорските курсове и изпитите, обаче, за получаване на свидетелство за правоуправление не са. Така бъдещите шофьори, дори да издържат изпита пред ДАИ, не могат да получат книжките си от КАТ заради липса на удостоверение от БЧК.

Удължават с 6 месеца валидността на изтичащите до 31 януари 2021 г. документи

“Със заповедта на министъра на здравеопазването са отменени всички курсове в страната и БЧК като отговорна институция спря курсовете на кандидат-водачите на моторни превозни средства, които се правят лично в нашите обучителни кабинети. Това може да създаде дискомфорт на хората, които искат веднага да получат шофьорската си книжка, но да не забравяме, че здравето е над всичко. Затова здравният министър направи тази заповед и ние всички сме длъжни да се подчиним”, каза д-р Надежда Тодоровска - заместник-генерален директор на БЧК в ефира на БНТ. 

Тя подчерта, че курсовете за първа долекарска помощ са за хора, от които се очаква да помогнат при пътен инцидент. В осемте учебни часа има практика върху манекени, което прави дистанционното обучение невъзможно. “На пръв поглед това са елементарни неща, но те спасяват човешки живот”, напомни д-р Тодоровска.

СБЛЪСЪК: „За“ или „против“ промените в шофьорските курсове?

Според Асоциацията на автомобилистите в България разминаването е огромно между правителството и отделните институции.  

“Казваме, че имаме пазарна икономика, ама не съвсем. В условията на пазарна икономика монополът е недопустим, а държавата и съответните органи са основен стожер това да не става. Те, обаче, създават най-безцеремонно един монопол. Уважавам БЧК като много сериозна организация, без която не може, но това уважение стига дотук”, каза Красимир Георгиев - председател на УС на Асоциацията за квалификацията на автомобилистите в България.

По думите му обучението е било прекъсвано от БЧК още преди да се наложи частичен локдаун.

“Те могат да го прекъсват, да го подновяват, защото няма други. Доколко е законен този момент в наредбата, където е записано, че само БЧК може да прави тези курсове, е въпрос, по който ние ще се обърнем към правителството. Ако не се реши въпросът, ще потърсим решението в съда”, предупреди Георгиев.

Март месец по време на извънредното положение в страната ни бяха спрени всички изпити за получаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, а от май те бяха възобновени. При налагането на частичен локдаун преди седмица шофьорските изпити не бяха прекъснати. 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 21:53, 20 яну 21

Знае ли се от кога ще започне курса

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама