Властта готви нов локдаун, протестите продължават

20:19, 25 ное 20 25 2890 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Днес правителството обяви серия от по-строги мерки за справяне с разпространението на коронавируса у нас. Новите ограничения влизат в сила от 23.30 часа на 27 ноември. Частичният локдаун затваря училища,детски градини, фитнеси, заведения за хранене и големите търговски центрове. Забраняват се частните празненства с повече от 15 души и организирания туризъм. На този етап властта не предвижда ограничения в движението на хората и изграждане на КПП-та на входовете и изходите на градовете.

Мерките, според едни закъснели, предизвикаха недоволство у други. В началото на днешното заседание на кабинета под прозорците на Министерския съвет се събраха протестиращи срещу новите ограничения. На жълтите павета в "Триъгълник на властта" едни до други се събраха представители на ПП "АБВ", ПП "Възраждане" и майки от "Системата ни убива". Полицейското присъствие в района бе засилено. Демонстрацията им се проведе под надслов  "Да спасим народа от глад". Те смятат, че обявените днес ограничения обричат на гладна смърт хиляди българи и се заканиха и да внесат сигнал до Върховната касационна прокуратура срещу министъра на здравеопазването заради наложената през пролетта карантина.

Протестиращи блокираха площад "Народно събрание"

По време на протеста се стигна до сблъсъци с полицията, след като част от демонстрантите се опитаха са влязат в сградата на Министерски съвет. Майките от "Системата ни убива" хвърлиха черна димка по кордона и заявиха, че Борисов няма право нито да затваря, нито да отваря държавата, тъй като той е нелегитимен.

Снимка: БГНЕС

След науспешния опит да влязат в сградата на Министерския съвет протестиращите се преместиха пред сградата на Народното събрание. Оттам те се насочиха към Министерството на здравеопазването, където за кратко беше затворено движението на бул."Мария Луиза" и "Стамболийски". След това протестът се премести пред Министерството на труда и социалната политика. Протестиращите свалиха наполовина българското знаме, поставения на входа флаг на Европейския съюз е свален, а сградата е замервана с яйца и ябълки, съобщи БНР.

Снимки: БГНЕС

За поредна вечер протестиращи се събраха пред Съдебната палата в София с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев и на Висшия съдебен съвет. Освен това, протестиращите настояват прокуратурата да разследва как се стигна до положението, в което се намира здравеопазването днес.

Основен организатор на протеста е "Правосъдие на всеки", от където призоваха присъстващите да спазват противоепидемичните мерки.

Протестиращите коментираха и отхвърлянето на свикването на Велико народно събрание за нова Конституция. Според тях това се е случило, защото нова Конституция вече не е нужда на управляващите, тъй като те "вече си имат локдаун", съобщи БНТ.

От БОЕЦ съобщиха за новата си инициатива - "Часът на гражданина". От организацията призоваха хората, които не могат да бъдат на площада, всяка вечер в 19:00 ч. да скандират "Оставка", а ако са в автомобилите си - да спрат и да натиснат клаксоните си.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама