Университетът в Скопие с декларация за македонската идентичност

15:58, 01 дек 20 / Свят 25 1913 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Университетът „Св. Кирил и Методий” в Скопие излезе с декларация, в която подкрепи позицията на Македонската академия на науката и изкуствата (МАНУ) относно идентичността на македонския народ.

От там призовават правителството на Северна Македония да уважава достиженията на македонските научни работници, според които македонският език е отделен от групата южнославянски езици, а македонската идентичност е изградена върху колективната памет, традиции, етнокултурни, политически и езикови особености на македонския народ.

Университетът е категоричен, че процесът на формиране на македонския народ и македонската нация не е и не може да бъде последица от административен акт.

БАН с позиция против „Хартата за македонския език“, Заев реагира

Създаването на македонската държава е общо достижение в резултат на дълготрайната борба на македонския народ и всички други етнически общности, преживяло своята кулминация в антифашистката война, поради което македонската държавност се основава на антифашистки принципи”, се казва в декларацията, цитирана от БГНЕС.

Обезценяването на идеалите и жертвите за отделна македонска държава би означавало да се подкопаят основите на държавата, смятат от скопския университет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама