КС прекрати делото за легитимността на комисията за нова конституция

12:27, 01 дек 20 / Политика 25 1794 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

С единодушно решение Конституционният съд прекрати делото за легитимността на временната комисия, която трябваше да разгледа проекта за конституция на ГЕРБ.

Съдът бе сезиран от президента Румен Радев с искане да бъде обявено за противоконституционно решението на парламента за сформиране на временна комисия. Искането на държавния глава бе отхвърлено.

Като аргумент за решението си от Конституционния съд посочват разпускането на временната комисия миналата седмица, след като управляващите не успяха да съберат нужните 160 гласа за свикване на Велико народно събрание.

Създаването на комисията беше гласувано в Народното събрание на 2 октомври. За председател бе избрана Десислава Атанасова от ГЕРБ, а за неин заместник - Искрен Веселинов от коалиционния партньор „Обединени патриоти“. От 2 октомври до 25 ноември комисията е заседавала само веднъж.

Целта ѝ бе е в срок от два месеца да обсъди и анализира проекта за конституция и да предложи конкретни промени в него. Проектоконституцията беше анонсирана от премиера Бойко Борисов, който се обяви за "рестарт" на държавата, на фона на антиправителствени протести.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама