Рестарт по никое време, нова конституция и маймуни - големите кавички на месец август

16:26, 01 сеп 20 / Големите кавички 25 3595 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалия месец.

Мутри, СРС-та и протести - големите кавички на месец юли

Свързваме месец август с високи температури, почивка и море. Изминалият месец обаче със сигурност не може да бъде определен като спокоен. В най-отпускарския сезон в годината, когато институции и граждани почиват, всъщност се случиха редица важни събития и изказвания, които ни послужиха като сигнална лампа за развитието на разразилата се политическа криза.

Рестарт по никое време

Насред лято, без работещ парламент, на фона на продължаващи вече втори месец протести и близо половин година преди края на третия си мандат като премиер, Бойко Борисов реши, че е време за промяна и обяви курс към рестарт на цялата държава.

Свикнали сме с езика на властта – на „ти“, полушеговито, леко назидателно и винаги с фокус върху постигнатото. През последното десетилетие премиерът е демонстрирал този подход в различни ситуации и със различни хора - от работници по строителни обекти до световни лидери. Поведението и езикът на Борисов излизат извън нормите и етикета, винаги импровизира и добавя по нещо от себе си.

Изявлението, в което обяви намеренията си за нова конституция и свикване на Велико народно събрание, обаче разкри един нов Борисов – обран и премерен, следващ дословно текста пред себе си, без нито едно отклонение, без нито една добавка, без станалото традиционно размахване на пръст.

Спокойният, пресметливият и лишен от емоции образ на Борисов е по-страшен от този на шумния и компетентен по всички въпроси премиер, който добре познаваме. Новото амплоа на Борисов показва, че той няма намерение мирно и кротко да се раздели с властта, напротив - готов е да заложи основите на правовата държава само и само да се задържи още малко на върха. Инстинктът му за самосъхранение вече се е включил – зад него вече не стои целият политически актив на ГЕРБ, изправил се е сам и говори през социалните мрежи – далеч от въпросите на медиите и „народната любов“.

А на критиците си продължава да обяснява, че прави всичко в името на това да запази държавата. Той не искал властта, но било отговорно да понесе горчилката в името на по-доброто бъдеще. Защото всеки си мисли, че може да управлява, но не всеки има необходимите възможности и качества.

Хор „Пълна подкрепа“

Закърмени с медийна любов и внимание, част от управляващите трудно възприеха идеята, че може да има недоволни от властта. Първоначалната им изненада и недоумение от случващото се бързо бяха заменени от леко раздразнение и дори апатия, а социалният министър в прав текст заяви, че не обръща внимание на исканията за оставки. Досущ като една съвременна Мария-Антоанета министър Деница Сачева контрира протестите с думите „Говорете си – не ми пречите“.

Когато обаче видяха, че недоволството не стихва, членовете на кабинета започнаха да пеят в един глас колко важно е правителството да остане на власт и чертаеха апокалиптични сценарии за България при предсрочни избори.

Изявен солист в хор „Пълна подкрепа“ бе вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който дори пророкува, че соросоидни неправителствени организации се опитват да вземата властта, за да превърнат страната в „джендър република“.

В припяването се включи и Българската православна църква, която възхвали Борисов и управлението му като истинска благодат за държавата. Малко остана на пламенния защитник на премиера да обяви управлението на ГЕРБ за нов златен век за България, по време на който министър-председателят храбро е бранил моралните устои и е спомагал за процъфтяването на църквата.

 

Навръх големия християнски празник Голяма Богородица Пловдивският митрополит Николай излезе с архипастирско обръщение във възхвала на 10-годишното управление на премиера Бойко Борисов.

В желанието си да се покажат като поддръжници на властта обаче някои изпаднаха в нелепи ситуации. Така например лидерът на „Воля“ се опита едновременно хем да удари рамо на ГЕРБ, хем да не си личи много, хем да се прояви като независима парламентарна сила с дума, която се чува.

Хитлер на Балканите

Действията на Борисов обаче бяха посрещнати остро от противниците на управлението, които видяха в тях опит да се удължи изкуствено животът на правителството. Вместо да усмири своите критици премиерът ги раздразни още повече с нежеланието си да се оттегли.

Вместо да освободи стола Борисов вдигна залога за оставането си на власт и не се посвени да предложи „Конституция а ла Франкенщайн“ – малко копирано от тук, малко разместено там, малко добавки, много недомислици и готово. Мнозина с основание се усъмниха в качествата на готвения нов основен документ, който се появи броени дни след анонса на премиера.

Утешителна награда

Усетил, че тълпата няма да се задоволи с поредния кьорфишек, Борисов ѝ предложи утешителна награда – чисто нова министерска оставка. Този път жертвеният агнец е авторът на новата конституция Данаил Кирилов, официална причина за оттеглянето му обаче не е нескопосаният опит за нов основен закон, а цветисто изказване по адрес на партия „Демократична България“. Припомняме, че още преди месец Борисов го скастри заради непремерените му изказвания в социалните мрежи. Така един грандиозен правен провал беше замаскиран като изпускане на езика.

Угаждане на "маймуните на жълтите павета", така лидерът на НФСБ Валери Симеонов определи решението за оставката на Данаил Кирилов. Явно според него свършеното от правосъдния министър до момента е съвсем наред... може би - ако става въпрос за правосъдието на бананова република, но в случая говорим за уж европейска България. И трябва да напомним на г-н Симеонов, че на държавните мъже няма да им се налага да влизат в ролята на звероукротители, ако се съобразяват с волята на избирателите и си тръгнат, когато са нежелани.

Каскетът в сянка

И докато на жълтите павета се шуми, друг основен герой остава някак в сянка. Протестът настоява за оставката на главния прокурор, а той „громи престъпността“ с обиколки из страната. Акциите му обаче остават само на думи, защото повече от месец прокуратурата не се размърда по случая с изчезналия Янек Миланов от Дупница. Цели 28 дни бяха необходими на държавното обвинение да тръгне по следите му и да разпитва мъжа, с когото Миланов за последно е видян и с който според свидетели му е отправял нееднократни заплахи. Сега бил мобилизиран целият ресурс на обвинението и прокуратурата, а Гешев е на мнение, че нещата ще се оправят с повече арести. Не с арести трябва да се хвали прокуратурата, а с осъдителни присъди, в противен случай някой не си е свършил добре работата…

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама