Пациент с положителен антигенен тест, няма право на безплатен PCR

11:03, 01 дек 20 / COVID-19 25 2010 Шрифт:
Василена Йорданова

От днес трябва да заработи системата, която позволява на личните лекари да издават електронни направления за безплатни PCR тестове на своите пациенти.

Няма да има лимит за направленията, но такива ще бъдат издавани само на хора със симптоми.

„Няма да бъдат издавани направления на контактни, на долекуващи се. Хора, които отиват в чужбина или на курорт също няма да получават направления“, поясни в ефира на БНТ д-р Георги Миндов - председател на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София.

Той посочи, че ако пациентът има антигенен тест, няма право да получи безплатно изследване на PCR. „За съжаление това, което се получава в практиката, е, че когато се постъпва в болница антигенният тест не важи и трябва да бъде PCR тест“, каза д-р Миндов.

Д-р Миндов отбеляза, че при електронните PCR направления се избягва контакта на възможно заразени с Covid с други хора, защото е необходимо само да се обадят на личния си лекар.

„Ще се обади на личния си лекар, ще каже какво има, той ще събере информацията, ще прецени състоянието и малко след това пациентът ще получи един буквено цифров код, който е за лабораторията и може да отиде в най-близката до него лаборатория, да предостави личната си карта, кода в лабораторията и ще бъде изследван безплатно“, разясни д-р Миндов.

Той призова пациентите да бъдат търпеливи, защото процедурата изисква време.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.