Коронавирусът върна жената в кухнята

16:30, 27 ное 20 / Любопитно 25 1313 Шрифт:
Василена Йорданова

Пандемията заличи 25 години борба за равенство между половете. Това се казва в най-новия доклад на ООН, свързан със ситуацията по света.

Според проучването заради Covid-19 натоварването за жените става още по-голямо.

Covid-19 не просто застраши физически човешкото здраве, но и основополагащи сегменти от прогреса в световен мащаб - кариерното развитие на жената и борбата ѝ за равенство.

Коронавирусът принуди нежния пол да върши повече домакинска работа, което влияе на професионалното развитие на жената, както и на образователните ѝ възможности. Освен това в живота на нежната половинка на човечеството се появяват и все повече проблеми, свързани с физическото и душевното здраве, пише Би Би Си, като се позовава на доклада на ООН.

„Всичко, за което сме се трудили в последните 25 години, може да бъде загубено само за една“, коментира зам.-директорът на организацията „ООН-жени“ Анита Бхатия, цитирана от bTV.

Снимка: CanstockPhoto

Тя допълва, че съществува голяма вероятност за връщане към стереотипи от 50-те години на миналия век. По данни на ООН още преди пандемията по целия свят обемът на незаплащаната работа, в това число и тази по домакинството, е съставлявала 16 млрд. часа на ден. Три четвърти от тази работа се пада на жената, т.е. всеки час незаплащан труд, изпълняван от мъж е равен на три „женски“ часа.

Една от най-тревожните тенденции е, че много от жените не се връщат на работа след карантина. Само за септември данните в САЩ сочат, че над 860 хиляди жени са спрели да си търсят работа. Мъжете по този показател са 200 хиляди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама