Филм на Теодор Ушев с голяма награда в Китай

20:25, 27 ное 20 / Култура 25 3246 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

„Физика на тъгата“, анимационният късометражен филм на Теодор Ушев по романа на Георги Господинов, получи поредното си международно признание. Продукцията взе голямата награда на фестивала за анимационно кино „Feinaki“, Пекин – най-престижния форум за анимация в страната, отбелязва самият Ушев в публикация във Facebooк.

„Физика на тъгата“ спечели „Ирис“ за най-добър късометражен филм

„Това е силен филм за мъж, който смята, че животът му е филмов каталог”, гласи обосновката на журито. „Винаги търсещ своята първа любов и спомена за баща си. Режисьорът споделя своята визия с добре обмислени изображения и звук, подредени в завладяващ ритъм. Той не бяга от големите думи и жестове, но сила може да се открие и в деликатните метафори и детайли, разпознаваеми от мнозина. Миналото и настоящето неусетно се сливат, за да създадат едно покоряващо преживяване. Меланхоличен и настоятелен. Епичен и вечен. Шедьовър“, посочват още те, цитирани от „Площад Славейков“.

Теодор Ушев: В България е токсично, не може да се диша

Фестивалът „Feinaki“ се проведе между 18 и 22 ноември в Пекин на живо. Филмите в програмата са селектирани сред 600 независими продукции. Стотици посетители са гледали прожекциите в първия ден на форума, отбелязват местните медии.

Филмът „Физика на тъгата“ вече има в наградния си списък признания от Квебек, Брюксел, Монреал, Отава и номинация за „най-добър късометражен канадски филм“ от Международния филмов фестивал в Торонто.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама