За по-лесно възстановяване от коронавирус можем да тренираме обонянието си

21:30, 26 ное 20 / Любопитно 25 3886 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Защо коронавирусът е толкова опасен за парфюмеристите и как опитът им може да бъде полезен за страдащите от новия вирус? Загубата на обоняние е най-честият симптом на COVID-19. За повечето хора този проблем е просто неудобство в сравнение с други възможни последици. За парфюмерите загубата на миризма е сравнима със загубата на важен работен инструмент, отбеляза Вероника Бруховецкая, собственик на парфюмерийното студио "Аромаобраз".

"Ние сме най-уязвимата група, защото носът е един от инструментите на парфюмера. Носът и обонятелната памет са много важни в нашата работа. Сега се опитваме да обърнем повече внимание на собствения си имунитет, за да не се разболеем. Това изисква повече взаимодействие с етерични масла, които са добри средство за предотвратяване и повишаване на имунитета", каза Бруховецкая.

Учени пресъздават ароматите от миналото на Европа

Възстановяването от коронавирус може да отнеме от няколко дни до няколко месеца. За да улесни този процес, тя съветва да се учим от парфюмеристите, които заради работата са длъжни да тренират обонянието си. Според нея за целта трябва да се разучат ароматите. Трябва да започнете с познатите миризми на храни и подправки, които се намират във всяка кухня - портокали, мандарини, индийско орехче, канела и т.н.

"Трябва да си взаимодействаме с тях през деня, да ги вземаме и да ги помирисваме, като същевременно запомняме как миришат и обръщаме внимание на появяващите се чувства. Така развиваме обонятелната памет. Ако по време на инфекция с коронавирус изчезне обонянието, по този начин можем да възстановим невронните мрежи в мозъка и да помогнем на паметта да се възстанови“, каза Вероника Бруховецкая, цитирана от БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама