Полицаите искат извинение и пари, Борисов обещава бонус... може би

13:04, 17 ное 20 25 2615 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Извинение и продължаване на преговорите за увеличаване на основните заплати в МВР, без за това да се ползват средства за детски надбавки. Това искат полицейските служители, които разпънаха палатков лагер пред сградата на Народното събрание заради отказа на властта да увеличи възнагражденията им. 

Служителите на реда продължават да настояват за 30-процентно увеличение, по примера на всички останали, които са на първа линия в борбата с пандемията. За да докажат тезата си те показаха и снимки от дейността им покрай овладяването на пандемията от Covid-19. 

Снимка: БГНЕС

За пореден път полицаите заявиха, че са възмутени от решението на управляващите да осигурят средства за увеличение на заплатите им като вземат от предвитените пари за детски надбавки. 

Управляващите се отказват от идеята детските да са за всяко дете

Според тях това е гнусна провокация. Дано не е планирана, а плод на непрофесионализъм. Възмутени сме и очакваме интелигентността на гражданското общество да не допусне това отношение да се приеме“, коментира пред журналисти Илия Кузманов от синдикалната организация на служителите в МВР.

Още преди дни полицаите настояха вносителите на промяната да напуснат парламента19-те човека, които са осъществили тази провокация, подписвайки се под мотивите, не могат да представляват български граждани, смята Кузманов. Той посочи, че полицаите очакват извинение от тях. Самият той е скептично настроен това да се случи, защото през изминалите четири дни никой от вносителите не се е показал да обясни мотивите за действията си.

Нашата работа не е да конструираме бюджета. Убедени сме, че нашето увеличение може да се получи, без да страда комфортът на други граждани, заявяви още Кузманов, според когото действията на управляващите до момента са показали, че пари за увеличение има.

Снимка: БГНЕС

Натиск върху протестиращите

Всеки ден в обедните почивки членовете на синдиката ще се събрат на демонстрация пред работните си места. Ако до края на седмицата тези мерки не дадат резултат, полицаите ще излязат на национален протест.

Кузманов каза, че имало наченки на политически заплахи към протестиращите полицаи, но благодарение на политическото ръководство това било предотвратено. Ако това обаче се повтори, медиите ще бъдат незабавно уведомени, и ще бъдат оповестени имената и снимките на полицейските началници, които са го допуснали.

„Нашите протести освен че са морални, са законни и културни, и не би трябвало да предизвикват каквато и да е реакция на началници в МВР. Ще бъде много грозно, ако изместим темата от това какво се полага на служителите в противоборство с наши ръководители от структурите“, каза още Илия Кузманов.

Обещанията на управляващите - още пари, но друг път

Първоначално в бюжета за догодина правителството предложи заплатите на полицаите да бъдат увеличени с 10%, но това обиди служителите на реда и те излязоха на протест навръх професионалния си празник. Впоследствие обаче всички партии в парламента демонстрираха съгласие с това, че трябва да има скок на заплатите в МВР. Така се стигна до внесените в петък промени от ГЕРБ, които въпреки че посягат на обещаните пари за детски надбавки осигуряват увечлиение от едва 15%.

Днес темата отново бе обсъдена от премиера и финансовия министър на работно съвещание. От думите на Кирил Ананиев става ясно, че ако икономиката върви добре догодина, служителите от системата на МВР ще бъдат компенсирани допълнително. Как с колко и кога обаче не е ясно.

В същото време Бойко Борисов обяви, че много цени труда на полицаите и затова в най-голямата криза те ще получат 15% ръст на заплатите. По-голямото увеличение в другите администрации той обясни, с по-ниските заплати там, които от години не са променяни. „Просто трябва да изтърпят няколко меесца, да преодолеем тази криза, защото всеки ден струва пари, много пари“.

Борисов обясни, че решението за детските надбавки няма общо с исканията на полицаите, а с критиките, че заможните родители ще получавт пари от държвата. Той коментира, че в никакъв случай едни социални групи не трябва да се противопоставят на други, а както и досега държавата ще продължи с мерките за подкрепа на нуждаещите се.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама