1,2 млрд. лева е въздействието от дейността на Lidl върху икономиката на страната за 2019 г.

14:45, 25 ное 20 25 2115 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

1,12 млрд. лв. е съвкупният ефект от дейността на Lidl България върху българската икономика, сочи докладът на Института за пазарна икономика (ИПИ), представящ оценка за социално-икономическото въздействие от дейността на компанията върху икономиката на страната за 2019 г. 

Изключителен двигател на растежа на българския бизнес, безспорен лидер на регионално ниво и компания с висока ефективност и производителност на труда, което я превръща в един от най-добрите и атрактивни работодатели в страната – това са само част от изводите в анализа, който Lidl България обяви преди седмица, че ще представи в деня на своята 10-та годишнина.

За 10 години Lidl успява да зададе стандартите за цяла индустрия

Изключително се радваме да споделим тези впечатляващи данни за присъствието на Lidl България именно в деня на нашия 10-и рожден ден. Съвкупният ефект от дейността ни, възлизащ на 1 121 000 000 лв., е повод за огромно удовлетворение за целия екип и, сигурна съм, за всеки наш служител, който може да види прякото отражение на своята работа. Условно нарекохме този резултат Ефектът Lidl. За нас това въздействие показва колко значими могат да бъдат ползите от дейността на една компания върху икономиката на страната, когато тя работи като отговорен и прозрачен инвеститор, данъкоплатец, работодател и бизнес партньор“, коментира Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Lidl България.

Изготвихме цялостната оценка на социално-икономическото въздействие на Lidl България за 2019 г. по световно утвърден модел, който е признат и се прилага както от инвеститори, така и от публичния сектор и големи компании. Резултатите от доклада ясно показват, че Lidl България е безспорен макроикономически фактор за страната ни. Като ключов инвеститор и работодател, компанията има значителен принос – с реализирания оборот, направените инвестиции и платени данъци, с високата производителност на труда, ефективния бизнес модел и конкурентното заплащане, както и с дългогодишната си подкрепа за българските производители“, допълни Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика. 

Изпълнителният директор на Lidl е "Мениджър на годината"

Сред най-впечатляващи са показателите, които представят компанията като работодател. За 2019 г. Lidl България реализира 3.3% от оборота в сектора на търговията на дребно с едва 1.3% от наетите в него. Това обяснява защо веригата предлага едни от най-високите нива на заплащане в бранша, с което оказва пряко въздействие върху пазара на труда в сектора. През 2019 г. Lidl България е работодател на 2700 служители, като тяхното заплащане е с 52% по-високо от средната заплата за страната и със 72% по-високо от средното възнаграждение в сектора на търговията на дребно. Приносът на компанията като работодател се илюстрира и от факта, че едно работно място в Lidl България допринася за 4,5 допълнителни работни места в икономиката.

През годините веригата се утвърждава и като ключов партньор на българските производители и двигател на техния растеж. Компанията си партнира с над 260 български производители. За последните 5 години приходите на 25-те най-големи от тях са нараснали със 77%, служителите им са се увеличили с 20% и едновременно с това, благодарение на партньорството си с Lidl, само за 2019 г. те са реализирали износ на български стоки на стойност 40 млн. лв. Впечатлява и фактът, че 350 млн. лв., или 58% от всички разходи на компанията в страната през 2019 г., са именно за доставка на стоки от български производители. 

На регионално ниво дейността на Lidl България оказва най-голямо влияние – като принос към общинските бюджети (данъци), осигуряване на заетост и ниво на възнагражденията както в големите, така и в малките градове. Компанията е сред един от най-значимите данъкоплатци за общинските бюджети. За 2019 г. общият обем на платените местни данъци и такси е 3,6 млн. лв. Веригата оказва значителен ефект и по отношение на заетостта и нивото на възнаграждения. Двете логистични бази на веригата – в с. Равно поле и в с. Кабиле, осигуряват работа съответно на 1,6% от заетостта в община Елин Пелин и 5,4% от заетостта в община Тунджа. Те предлагат и много добри възнаграждения, като разликата спрямо средните заплати в двете общини са 24% в община Равно поле и 65% в община Тунджа. 

Какво включва анализът на социално-икономическото въздействие на Lidl България? 

В основата на направения анализ е разбирането, че всяка компания има преки и непреки ефекти от своята дейност. Преките ефекти от дейността на Lidl България за 2019 г. са на стойност 614 млн. лв. 

В тях се включват всички разходи, които компанията прави в страната: разходи за стоки от български производители (включително за износ) – 390 млн. лв., разходи за услуги – 108,5 млн. лв., разходи за нетни възнаграждения за служителите – 55 млн. лв. и разходи за инвестиции – 60,5 млн. лв. Извън преките ефекти, които дейността на Lidl България създава, за 2019 г. компанията е внесла близо 29 млн. лв. данъци и осигуровки.

Непреките ефекти от дейността на Лидл България за 2019 г. са на стойност 507 млн. лв.

Когато Lidl България плаща за доставка на стоки, за строителство, за различни услуги или материали, всеки от партньорите на свой ред разширява дейността си, като плаща повече за труд, за суровини и материали, за необходимите за дейността услуги към своите партньори. Така с дейността си българските доставчици създават допълнително търсене на суровини, материали и услуги, което мултиплицира създадените преки ефекти. Създадените непреки ефекти за 2019 г. през доставчиците на Lidl възлизат на 475 млн. лв. 

Заедно с това, служителите на Lidl България използват доходите от възнагражденията си за потребление на стоки и услуги, което мултиплицира стопанското въздействие по веригата на стойността в националната икономика с допълнителни 32 млн. лв.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама